Истинска джунгла от тропични и субтропични растения ще избуи скоро

...
Истинска джунгла от тропични и субтропични растения ще избуи скоро
Коментари Харесай

Вижте новата ботаническа градина в Аграрния СНИМКИ

Истинска джунгла от тропични и субтропични растения ще избуи скоро в новия образователен корпус на Аграрния университет – сред двете му крила, които наподобяват разтворена книга. В ботаническата градина има палми, банани, растения от съществени фамилии в ботаниката и посредством тях образно ще се добавя образованието на студентите от направленията „ Растителна отбрана ” и „ Растениевъдство ”, за които е новият корпус. Той бе открит през днешния ден от министъра на образованието Красимир Вълчев, откакто в последните 30 месеца в него бяха вложени 3,5 млн. лв. по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. Пред новата постройка, която е първото напълно новопостроено здание в кампуса от 50-те години на предишния век насам, към този момент цъфтят 6 японски вишни. Само допреди две години на това място имаше остарели бараки, правени още през 1958 година, напомни ректорът на вуза проф. Христина Янчева. И акцентира, че вузът резервира традициите, само че и непрекъснато се модирнизира.

Сградата-книга е директно до опитното поле, с цел да се обвърже теорията с практическото образование. Има съвременни зали по разнообразни науки – от ботаника до химия. Всяка от тях разполага обособен кабинет за преподавателя. На разположение на студентите от двете посоки, по които той е народен водач съгласно Рейтинговата система на вузовете в България, са още лекционни зали и интерактивни зали за презентации семинарии, предприемачество и нововъведения в растениевъдството и агробизнеса. В направленията „ Растителна отбрана ” и „ Растениевъдство ” се образоват 2/3 от студентите в АУ.

Новият газифициран корпус е с енергийна успеваемост клас „ B ”.Соларни панели на покрива обезпечават топла вода, а дестилирана се подава до всички лаборатории.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР