Истинска армия от държавни служители и частни охранители, имат права

...
Истинска армия от държавни служители и частни охранители, имат права
Коментари Харесай

Усмирителни ризи, въжета и каучукови палки: Армия от държавни служители има права за граждански арести

Истинска войска от държавни чиновници и частни охранители, имат права да задържат жители. Бройката на тази категория хора надвишава неведнъж униформените чиновници на Министерство на вътрешните работи с полицейски пълномощия, а към този момент даже се стартират хрумвания и за включване на общински чиновници по места, които да могат да правят цивилен арести. Нещо повече - тази категория " тимуровци " имат право да употребяват физическа мощ и помощни средства, като усмирителни ризи, белезници, въжета, каучукови и електрошокови палки, в това число химически субстанции, кучета и шокови патрони, написа offnews.

Върхът на законодателното " въображение " беше материализиран с последните промени в Закона за рибарството и аквакултурите. В устрема си да се преборят с бракониерите, депутати от ГЕРБ се престараха и дадоха права на чиновниците на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) - те ще могат да арестуват извършители, да употребяват записващи и заснемащи механически средства, да употребяват моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване, както и физическа мощ и помощни средства.

Не е ясно какъв ще е броят на оправомощените да арестуват чиновници на ИАРА, само че сигурно ще доближи няколко стотици.

Но всичко по реда си.

Служителите с полицейски пълномощия в Министерство на вътрешните работи са към 25 000 души. С промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, като мярка за справяне с дефицита на служители на реда, Народното събрание реши да оправомощи наети по трудови правни отношения чиновници, на които се дава опция да имат полицейски пълномощия. Техният брой е 770 души или общо приказваме за 25 770 чифта белезници, палки и оръжия. И това е единствено в Министерство на вътрешните работи.

Военна полиция и всички военнослужещи също имат право да арестуват цивилни. Става въпрос за повече от 33 хиляди души, които при изключителни обстановки могат да заключат обвинени жители. Правата на военните служители на реда бяха дадени през 2011 година, още веднъж по самодейност на ръководещите по това време. Те могат да употребят физическа мощ и помощни средства при задържането на обвинени в осъществяването на закононарушения. Изцяло новият Закон за противопоставяне на тероризма пък даде права военни да могат да вършат същото. Вероятно това " въодушеви " военният министър Красимир Каракачанов да впрегне бригада " Специални сили " в издирването и задържането на мъж, който извърши престъпно закононарушение в центъра на гр. Пещера. Това докара и до естествената " еволюция " на концепцията за патрулни двойки сред служители на реда и военни по улиците на градовете.

Дотук сметката демонстрира към 58 хиляди души с права да арестуват.
 
Не би трябвало да забравяме за НСО и ДАНС. Преторианците на властта - гардовете от Националната работа за защита, напълно умерено могат да арестуват жител, за който сметнат, че съставлява опасност за охраняваното лице. ДАНС пък могат да ви арестуват, в случай че преценяват, че сте обвързван с терористична организация. Ангажираните с защита в НСО са към 300 души, а сътрудниците " на терен " в ДАНС са евентуално повече от 1000. 

Така сметката набъбва до 59 300 чиновници с полицейски пълномощия.

Тук идва и мястото на чиновниците в митниците, които от лятото на 2015 година към този момент могат да правят арести. Отново с помощни средства. Става въпрос за близо 1000 души. Или общо сметката дотук прави 60 хиляди

Нека да прибавим и частните охранители, които по публични данни са към 90 хиляди души. Ако към армията от държавни чиновници включим и желанията на Народното събрание да овласти общински чиновници и като прибавим и настояванията на новата комисия за конфискация също да прави арести - тази численост може да набъне и даже да надвиши 200 хиляди души. или близо 3 % от популацията.

Дали с цел да извърши предизборните си обещания за служител на реда във всяко село, или от законодателно късогледство, властта явно прави опит за одобряване на практики от предишното, което само би довело до напрежение в системата за сигурност. Дублирането на функционалности и отдаването на спомагателни пълномощия на чиновници сигурно ще докара до зачестяване на случаите на корист и нарушение на гаждански права. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР