Истината е следната: Кремъл искаше да убие папата, който бе

...
Истината е следната: Кремъл искаше да убие папата, който бе
Коментари Харесай

Агджа: Кремъл поръча атентата срещу папата

" Истината е следната: Кремъл искаше да убие папата, който бе от полски генезис. Защото папата представляваше огромна опасност за съществуването, за оцеляването на Съветската империя, която беше застрашена от Полша, от профсъюза " Солидарност ". И така Кремъл взе решение да убие полския папа. Това е, истината е елементарна. "

Това каза в изявление за някогашният член на турската терористична организация " Сивите вълци " Мехмед Али Агджа, който на 13 май 1981 година простреля папа Йоан Павел II. Главата на Римокатолическата черква е на косъм от гибелта, само че оцелява. 

Когато стреля с револвер по папата на пл. " Св.Петър " Агджа е на 23 години. Арестуван е и признава, че той е причинителят на покушението против папата. Твърди, че е бил самичък в акцията.

В последвалия развой очевидци настояват, че са чули повече изстрели. Американски фотограф е съумял да заснеме човек, бягащ от площада. Оприличават го на служителя на самолетна компания „ Балкан ” в Рим Сергей Антонов, който е упрекнат като съизвършител и по този начин се появява така наречен " българска диря " в делото, приковало вниманието на целия свят. При разпитите Агджа показва и други български имена, които също са разследвани. Терористът е наказан на пожизнен затвор.

" Минаха 40 години. С времето истината ще излезе нескрито. Естествено, Ватиканът я знае, евентуално и американското държавно управление я знае. Кремъл също знае истината. Разбира се, има два аспекта. Единият е гигантски, една свръхестествена истина, която Ватиканът по този начин и не изясни. Истина, обвързвана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е обвързвана с Кремъл, тъй че това е дълга история ", споделя Агджа.

Сега още веднъж твърди, че е работил самичък, и прибавя че съответното разпореждане да убие папата е получил от руското посолство в София. Дни преди покушението Агджа е бил в София и разяснява:  " Заповедта ми дадоха в София, тъй като е най-близо до Турция ".

Според него в България са знаели за атентата. " Не можеха да създадат нищо, тъй като диктатурата на Тодор Живков беше напълно в ръцете на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). България няма нищо общо с атентата, просто беше инструмент на Съветския съюз. Затова и папата сподели, че българите са почтени ".

Според Агджа, папа Йоан Павел е знаел, че зад атентата стоеше Кремъл и Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

" Аз показах (на разпитите и процеса) българските имена, тъй като не можеше да се загатва Кремъл. Българското държавно управление беше употребявано като жертвен агнец. Българите бяха пожертвани - споделя той. - За се прикрие напълно виновността на Съветския съюз се говореше за виновност на България. Някои шефове на италианските секрети служби също знаят, че Кремъл е издал заповедта за покушението. За мен това е дълг - да повторя, че България няма никаква връзка с атентата против папата ".

Попитан дали му се иска да каже нещо на фамилиите на Сергей Антонов и останалите българи, посочени от него, той Агджа отговори:

" Не мога да им кажа, тъй като това не е нещо персонално. Не мога, тъй като става дума за международна война. Имаше международна война сред НАТО и Варшавския контракт. Между Америка и Съветският Съюз. Между Ватикана и комунизма. Следователно в една международна война постоянно ще има човешки нещастия. В случая, значимото е българският народ, България да покаже своята непорочност. Каза го папата, дублирам го и аз, тъй като моята дума е значима, аз съм го претърпял, а това е задоволително ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР