Истината е, че подкрепям изцяло мерките на щаба. Ние не

...
Истината е, че подкрепям изцяло мерките на щаба. Ние не
Коментари Харесай

Костадин Костадинов СДС : Царското правителство нанесе най-големи щети върху българското здравеопазване

„ Истината е, че поддържам напълно ограниченията на щаба. Ние не бяхме готови за такава обстановка. Системата ни е извънредно нежна да поеме сходно заболяване. Целия свят не беше квалифициран за тази пандемия. Имахме единствено една PCR лаборатория, а в този момент имаме 18. Не съм склонен, че има работно облекло на всички места. Например даже във ВМА имат дрехи единствено медиците на първа линия. И когато експерти се постанова да вървят и да вършат консулти, обличат еднократни защитни дрехи
Дори няма задоволително проби, само че нямаше и преди. Няма и по целия свят. Правителството и щаба съумяха да изведат рецесията надалеч от лечебните заведения. Преди месец направих една прогноза, че в случай че имаме 200 индивида интубирани.
Ясно се вижда, какво става и при 40 сега. А има хора и с други болести. “, това съобщи Костадин Костадинов, общински консултант от Съюз на демократичните сили в Общинския съвет на гр. Дупница на уебинар на Младежи Съюз на демократичните сили през днешния ден.

Освен за защитните дрехи и ограниченията, общинския консултант загатна, че към момента няма протокол, по какъв начин тъкмо да се лекува тази зараза.

„ Очевидно е, че към този момент ще живеем с този вирус, и към този момент се вижда измежду хората, че няма боязън “, разяснява Костадинов.

Относно икономическите ограничения и финансирането на лечебните заведения, той добави:

„ По времето, в което се правеше здравната промяна, през 2001 година, частните лечебни заведения спасяваха хората. Във указа на Съюз на демократичните сили ясно написа – всички са с равни права и равнопоставени.
Не може демократ да направи. Равнопоставеност. Това е смисъла на Съюз на демократичните сили.
Царското държавно управление нанесе най-големи вреди върху българското опазване на здравето.
В нелоялна среда са сложени частните лечебни заведения, Какво значи министерството да даде пари за някоя болница или общинския съвет да гласоподава пари за общинска болница?
Ако отговаряш на стандартите – работиш, в случай че не- не работиш “, разяснява още общинския консултант.

За младите лекари, мога да ви кажа, че напълно не са малко местата за лекари. Има места за тези, които приключват. Все повече лекари остават в България. Има доста какво да се желае, само че се надявам, че изискванията за тях ще се усъвършенстват. Но, недостига е при медицинските сестри. Средната възраст е 60 години.
Лекарите в България са същински изплашени. За здравето и за живота си. Защото някой решил, че може да не съблюдава ограниченията, това коства живота и здравето на нашите медици.

Зам. Председателят на Столичния общински съвет доктор Антон Койчев, съобщи, че миграцията на лекарите доста елементарно може да се ревизира. Подадените заявки от 2014 година, са фрапантно намалели.
„ Никой не желае да одобри здравната карта, тъй като тогава всичко ще лъсне истината. Има градове като Дупница, в които частните лечебни заведения са се утвърдили и дават по- добра грижа и няма смисъл да се дават ненужни средства, които да потъват и отново да няма качествена услуга.
По- добре е да се направи едно обществено частно партньорство.

Финансовата тежест, която ще се стовари в този момент върху лечебните заведения и частните и общинските, поради прекъсването на плановите интервенции и приеми. Приходите паднаха 60 % “, разяснява още общинския консултант.

„ Подписа се контракт, съгласно който ще се заплати от НЗОК до 80% от загубите, с цел да не изпадат в състояние на задлъжняване, съобщи Костадинов. Но аз съм демократ и не различавам сред общинска и частна болница. За нас е значимо да спасим пациент. Има си контролни органи – Имаш стандарт и потенциал, работиш. Нямаш – не работиш.
Съюз на демократичните сили би трябвало да застане доста съществено, тъй като и двете асоциации на частните лечебни заведения излязоха и обявиха присъединяване в оправянето с рецесията “, добави Костадин Костадинов.

Какво сподели още Костадин Костадинов, вижте във видеото:

Публикувахте от dnesplus.bg в Петък, 1 май 2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР