Истината, без съмнение, е философско понятие. Но дори в епохата

...
Истината, без съмнение, е философско понятие. Но дори в епохата
Коментари Харесай

2017 – годината на истината за КТБ

Истината, без подозрение, е философско разбиране. Но даже в епохата на постистината, когато обстоятелствата нямат изключително значение, още веднъж е доста мъчно да се одобри, че истината е единствено субективна. Особено в тази ситуация с КТБ, определян като най-големия банков грабеж в последните две десетилетия, когато под погледа на управляващите напълно обективно " изчезнаха " 4-5 милиарда лв..

От краха на банката минаха три години. Ако има някакво позитивно развиване по проблема, то е, че механизмите на първичното и вторичното плячкосване и обвързваните с това измами бяха задоволително добре осветени – като най-важните разкрития в действителност бяха заслуга не на институциите, на които данъкоплатците заплащат за тази работа, а на самостоятелни медии и неправителствени организации.

По този метод на бял свят излезе друга истина – отводът на всички управляващи и преди всичко на прокуратурата да се занимават с единия основен участник в грабежа, с което на процедура се легитимираха като негови съучастници.

Медиите, разплели аферата " КТБ ", станаха цел на прокуратурата и Пеевски

В интервала 2009-2013 година, когато КТБ бе още всесилна и обичано отроче на властта, шепа самостоятелни медии от време на време разгласиха разкрития за политическата корупция, обвързвана с банката и за концентрацията на депозити на държавни компании в нея. В подмяна КТБ финансира семейството на депутата Делян Пеевски, която си купи цяла медийна група и закупи монопол върху разпространяването на печатни издания, необезпокоявана от Комисия за защита на конкуренцията.

В. " Капитал " разгласява няколко журналистически следствия, показващи по какъв начин КТБ финансира свързани лица и компании на мажоритарния й притежател Цветан Василев и тогавашния му бизнес сътрудник Делян Пеевски. Станаха известни и схемите за директно или индиректно финансиране от КТБ на политически партии, политици, съдии, прокурори, членове на регулаторните органи, публицисти, спортни клубове и авторитетни публични персони. Разкритите схеми на процедура бяха публично доказани от одитите, разпоредени след банкрута на КТБ през 2014 година - над 84% от портфолиото на банката е било към свързани лица и компании.

През лятото на 2017 година прокуратурата внесе в съда внушителния обвинителен акт по делото " КТБ ". Тогава се разбра, че Пеевски не е бил разпитван в хода на следствието и името му даже не попада в обвинителния акт.

В същото време медиите на Пеевски и прокуратурата редовно ускоряваха натиска върху издателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, спретнато му бе обвиняване и през декември т.г. КОНПИ изиска запор на негово имущество и активи по неуместно изказване, обвързвано с приватизацията на " Каолин " преди към 20 години.

Активизирането на прокуратурата и медиите от орбитата на Пеевски против неуместни самостоятелни медии, цивилен деятели, опозиционни политици и сдружения, закупи невиждани по мащаба си измерения, граничещи с елементарен фашизъм.

Държавата " КТБ "

Усърдието им безспорно е било подтиквано и от разкритията на неправителственият план " КТБ files ". През тази година " КТБ files " разгласява две от общо трите си планувани следствия по случая - " Държавата КТБ (Историята на най-големия банков банкрут в България или по какъв начин действа една " захваната страна " ) " и " Оценка на системата за честност на банковия бранш в България ".

Разсекретени бяха описи, отчети, стенограми

В разгара на свадите през изтеклите години обществено притежание станаха куп описи, които другояче щяха да останат запечатани като " банкова загадка " – на вложителите с привилигировани лихви две години преди фалита; на вложителите с привилигировани лихви, създали прихващания; на кредитополучателите с привилигировани лихви; лист на цесиите и прихващанията; лист на кредитни покупко-продажби с трети лица; лист на необезпечените кредити; лист на влоговете и заемите на политически партии; лист на влоговете и заемите на лица на висши държавни длъжности и техните съпрузи; лист на влоговете и заемите на компании, имащи връзки с висши служители и техните съпрузи; лист на консултантските и други контракти сред КТБ и висши чиновници; лист на заемите с просрочени отговорности.

Всичко това бе оповестено с промени в законите, които остават и отсега нататък и към този момент подсигуряват доста по-висока неприкритост на процесите по банкова неплатежоспособност.

Публични са част от стенограмите на краткотрайната парламентарна комисия за източването на КТБ. През 2017 година обществото получи достъп и до част от секретните към оня миг стенограми от съвещанията – с присъединяване на ДАНС.

След правосъдна борба още през 2016 година бе разкрит със законови промени и отчетът на интернационалната проверяваща компания " Аликс Партнърс ", в който бе разказана схемата на източване на банката.

Тъкмо през 2017 година обществото завоюва най-големите борби в прозрачността за КТБ. След дълги юридически разногласия и мощен публичен напън, с голяма доза принуда и месеци на съмнение президентът Румен Радев се реши да разсекрети двете банкови стенограми от спешното лято през 2014 година - за ликвидната рецесия на ПИБ и за бъдещето на КТБ. Въпреки че съветникът по връзките с гражданското общество на предходния президент Росен Плевнелиев доцент Румяна Коларова окачестви осветляването като " загуба за българската народна власт ", обществото въпреки всичко съумя да прочете в тях по какъв начин са се държали и какво са говорили определените от него политици в основен за страната миг.

Също през 2017 година се състоя дълго чаканото внасяне на обвинителния акт за източването на банката. В резюмето на акта, което въпреки да наподобява повече на живописен разказ, в сравнение с прокурорски акт, също има задоволително обстоятелства по случая.

От многочислените описи на инвеститори и длъжници преди всичко се потвърдиха обществените съмнения, че избрани " специфични " хора в действителност са имали " специфични " заеми и влогове в КТБ. Разбраха се и имената на въпросните хора.

Специални заеми и влогове за специфични хора

Един от забавните описи – на заемите без или с неприятно поръчителство, да вземем за пример разкри, че подобен вид артикули са отишли в ръцете на куп известни персони, воглаве с основния обвинен за източването на банката и някогашен мажоритарен притежател Цветан Василев, а също и брачната половинка му Антоанета, и членове на управлението на банката. Със относително дребни суми, най-вероятно по кредитни карти, в листата попадат почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, някогашният министър на бедствията и повредите от квотата на Движение за права и свободи Емел Етем, спортният активист Константин (Тити) Папазов. Необезпечен заем е взел и депутатът от Движение за права и свободи Митхат Метин от 10 000 лева, който е усвоен съвсем напълно. Рекламният необут Красимир Гергов е изтеглил заем от 4 млн. $, който е усвоен напълно. В листата на компаниите личат имената на сдружения на Василев, а също и компании, които в предишното бяха свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Най-големият индивидуален негарантиран заем в размер на 40 млн. евро е даден на " Родина пропъртис " - 49 млн. евро. Общо 14-те заема за свързваната в предишното с Пеевски " Водстрой 98 " са на стойност към 74 млн. лева Издателско-полиграфическият комплекс " Родина " на майка му пък е взел близо 43 млн. лева и 20 млн. евро. Впоследствие близки до Пеевски политици твърдяха, че той е издължил всичките си заеми към КТБ и не е завлякъл банката и с лев. Военният цех " Дунарит " е взел 13 заема за 45.8 млн. евро, 36 млн. лева и 34 млн. $. Държавната " Булгаргаз " бе получила от банката необезпечени 60 млн. лева, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " - 65 млн. лева, 1.3 млрд йени и 1 млн евро, Националната електрическа компания - 40 млн. лева Партия ДСБ е взела 100 хиляди лева, от които е усвоила 75 хиляди лева, а Българската федерация по мотоциклетизъм на Богдан Николов - 340 хиляди лева, усвоени напълно.

Сред вложителите в КТБ с изключение на държавните и общински компании, които изгубиха стотици милиони, се виждат и имената на куп известни персони, измежду които още веднъж добре познати политици като Ахмед Доган, Делян Пеевски, Вежди Рашидов, извънредно доста съдии, следователи и прокурори, самият Цветан Василев, някогашният финансов министър от Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев, някогашният министър на образованието Даниел Вълчев, някогашният финансов министър и банкер Стоян Александров, ексминистърът на превоза от ГЕРБ Александър Цветков, някогашните министри на стопанската система Делян Добрев и Трайчо Трайков, някогашният зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев и т. н.

В листата на цесиите и прихващанията на персони, които са се пробвали или са съумели да изхитруват и да спасят по-голяма част от парите си или по-евтино да погасят отговорностите си на фона на всички останали, влизат хора като основният редактор на в. " Труд " Петьо Блъсков, предприемачът Едоардо Миролио, доближеният до премиера Александър Сталийски. Новият програмен шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков пък е изискал прихващане, което по думите му не му е било позволено. Активни в цесиите и прихващанията са били компаниите от обкръжението на някогашните сътрудници Цветан Василев и Делян Пеевски. Цесии е правила БТК - 10 на брой за обща сума 129.1 млн. лева, Domtech Holding - за 35.2 млн. лева и 2.5 млн. евро, " Авионамс " - за 10.1 млн. лева Отразени са серии покупко-продажби на ГИПС, " В и ВГД оранжерии Петрич ", " Дунарит ", " Елит нефт ", " Нафтекс Петрол ". Прихващания са поискали " Риск инженеринг ", " Рубин инвест ", " Русенска корабостроителница Запад ", " Сана спейс хотел Хисаря ", " Техномаркет България ", " Табак маркет ".

Властта е поддържала КТБ във нездравословна мъка 4-5 месеца

Едно от огромните разкрития на 2017 година беше оповестената от президента Румен Радев след мощен публичен напън стенограмата за КТБ от юли 2014 година За нея доста хора споделят, че не е разкрила нищо ненадейно, само че този, който я е чел, може да види доста по-реалистично по какъв начин мислят и работят съответни български политици в изискванията на рецесия.

На първо място стенограмата разкрива в елементи незаконната скица по източването на КТБ. Тоест още на 14 юли 2014 година и властта, и опозицията са били изцяло наясно, че става въпрос за груба измамническа скица, ориентирана към бруталното източване на финансовата институция. Това е и повода, заради която на въпросната дата политиците не реализират консенсус за спасяването на банката или, по-точно, излиза наяве, че няма политическо единодушие банката да бъде спасявана с държавни пари.

Това слага основният въпрос – за какво лицензът на банката не бе лишен още през юли, а тя се поддържаше в изкуствена мъка чак до ноември?

Нещо повече. Пред обществото цяло лято през 2014 година Българска народна банка, държавното управление и " специалисти " поддържаха фиктивния сюжет, че се прави оценка на активите на КТБ, с цел да се види същинското й финансово положение и да се реши дали вероятно тя може да бъде избавена. Създаде се даже експертен комитет за спасяването на банката, в който влизаха известни специалисти като да вземем за пример тогавашният подуправител на Българска народна банка, понастоящем обвинен по делото за източване на КТБ – Румен Симеонов, оправданият в предишното за краха на " Минералбанк " финансист Емил Хърсев, неговият сътрудник Красимир Ангарски, някогашният началник на Сметната палата и сегашен член на фонда за гарантиране на влоговете проф. Валери Димитров (който след това съществено премисли позицията си и към днешна дата твърди, че КТБ не е била банка, а пирамида, и че не е трябвало да бъде спасявана) и други Други специалисти като да вземем за пример проф. Христина Вучева, която и до през днешния ден твърди, че банката е трябвало да бъде избавена, пък непосредствено предложиха през лятото на 2014 година и вложителите да платят за благородната цел с по 20% от влоговете си, като против това станат акционери в трезора.

Така, вместо интервал на избавление, месеците от юли до ноември 2014 година, когато бе лишен лицензът на трезора, се оказаха интервал на окончателното доограбване на имуществото на банката, само че и нещо доста по-страшно – месеци на жестоко безвластие. Няма по какъв начин да бъде забравено, че българските управляващи жестоко потъпкаха всякакво българско и европейско законодателство с блокирането на обезпечените влогове в трезора в продължение на 5-6 месеца. Според евродирективите, които имат преимущество над българския закон, те трябваше да бъдат изплатени още в средата на лятото. Българска народна банка се изпълни с писма на заболели хора, които молеха за достъп до обезпечените си спестявания за незабавно лекуване, само че все пак Българска народна банка и МФ останаха непреклонни. Не ги стопираха и писмата от Европейската комисия и Европейския банков орган, съгласно които България жестоко нарушава правото на Европейски Съюз и е застрашена от наказателна процедура.

Мащабът на " незнанието " на Искров

От стенограмата от 2014 година лъсна и мащабът на " незнанието " на някогашния шеф на Българска народна банка Иван Искров за това, което се е случвало в КТБ. " Никога не съм уведомяван да има проблем с кредитен портфейл или каквото и да е в тази банка, било от подуправител, било от различен ", подвига плещи в президентството в разгара на банковата рецесия Искров. Шефът на Българска народна банка, който в предишното изпя " Назад, обратно, моме Калино " в развеселително заведение с основния обвинен Цветан Василев, и до момента не е признал отговорността си за събитията. Той по този начин и не получи обвиняване по случая " КТБ " и наред с Делян Пеевски стана един от двамата огромни отсъстващи в мегаделото за източването на банката.

Как е функционирала " компанията " на " мецената " Василев

Не по-малко любопитно се оказа и другото мегаразкритие на 2017 година - резюмето на обвинителния акт на прокуратурата против 18-те обвинени за източването на банката. От така наречен " Общ взор върху " Моделът КТБ ", който звучи повече като мафиотски разказ, в сравнение с като формален документ, излиза наяве, че ексбанкерът Василев е посочен като виновен за общо 146 закононарушения, главното от които е, че е основал и управлявал проведена незаконна група, виновна за заграбване на 2.559 милиарда лева плюс в допълнение заграбване на 205.9 млн. лева от касата на банката.

В документа е разказана цялата версия на обвиняването за действието на " модела КТБ ", който е дипломиран като " финансова пирамида ". От материала на прокуратурата излиза наяве, че от края на 90-те години Цветан Василев е употребявал нарицателно за цялата си бизнес активност, като е наричал зараждащата се по това време финансова пирамида " компанията " по сходство на едноименния филм от 1990-те години с присъединяване на Том Круз, в който " компанията " се оказва в действителност мафиотска конструкция.

Обществото научи още, че от 1990-те години насам Василев е следял цялата заплетена мрежа от безкрайните финансови потоци на " компанията си " посредством така наречен " информация ". Това е лист, който ексбанкерът е претендирал всеки ден на бюрото си, в който са отразени парите му за деня " до стотинка ".

Разследващите оповестиха и психопрофила си на Цветан Василев. " Самоопределянето на обвинения Василев като притежател на цялото имущество на банката и самооприличаването му на огромен предприемач, съпроводени със съответни характерови особености, неизбежно го довеждат и до съзнанието за човек, без който стопанската система и страната мъчно могат да действат и да се предвижват напред. Част от това самомнение е и самовъзприемането на обв. Василев като един огромен филантроп, който поддържа редица спонсорски планове. Всичко това би било добре, единствено че парите, пропилени като спонсорства, не са персонално негово имущество, а публични пари, които той би трябвало да охранява и пази в банката, а не да " раздава ", написа в резюмето.

То изобилства и от елементи по изнасянето на пари от банката, в това число в сакове от клона на банката на бул. " Цар Борис III " 159 за политическия план на Николай Бареков. Описало е също по какъв начин Цветан Василев употребил основната каса на КТБ като своя персонална каса, от която си е осигурявал пари в брой.

Разследващите настояват, че без тези дейности ограбването щеше да продължи и да ощети още повече инвеститори. Прокуратурата изнесе и прогнозата си, че схемите на Василев е нямало по какъв начин да бъдат безконечен кръговрат, като даже е пресметнала, че при всички положения моделът е щял да рухне най-късно през 2016 година, само че тогава това е щяло да докара до " банкрут на страната ".

Съществуването на " модела КТБ " след 1 януари 2012 година е по виновност на Българска народна банка, излиза наяве още от отчета на прокуратурата. От данните в него излиза, че надзорът е установил редица нередности в активността на КТБ, в това число основни като отклоняване от минималните условия за ликвидност и капитал, само че против тях не са предприемани ограничения още през 2012 година

Делян Пеевски и Иван Искров – главните отсъстващи от мегаделото " КТБ "

Немаловажни линии към истината за КТБ бяха добавени през 2017 година и от гражданския бранш. Двегодишно журналистическо следствие по плана " КТБfiles " потвърди, че банкрутът на банката не е неуспех на " Банков контрол ", а е управнически неуспех на Българска народна банка и всичко не е имало по какъв начин да се случва без знанието на шефа Иван Искров.

Централната банка още през 2010 година е знаела, че в Корпоративна комерсиална банка (КТБ) се случват съществени нередности, само че управлението на Българска народна банка е предпочитало да си затваря очите, настояват публицистите. Екипът се е сдобил с документ от 2010 година, който всъщност е отчетът от една от двете огромни надзорни инспекции на КТБ преди банкрута й през 2014 година " Всички индикации са, че в регулатора е имало много положително познание за това, което се е случвало в КТБ – за поеманите опасности и за заобикалянето на разпоредбите. Реално, в случай че би трябвало да се дефинира неуспехът, той е управнически, а не контролен. Причината за пропуските не е несръчност, а съзнателно затваряне на очите от страна на управлението на Българска народна банка ", установи издадената по плана книга " Държавата КТБ ".

Другият огромен акцент от работата на публицистите е разкриването на свързаността на проблемите на КТБ с активността на някогашния тандем " Василев-Пеевски " и отсъствието на втория в листата на упрекнатите.

Важно е, че гражданският план " КТБfiles " стига до сходни разкрития на тези на прокуратурата, въпреки и не в детайлите, с които разполага държавното обвиняване. Според публицистите макар че прокуратурата е била инструмент за атакуването на банката през 2014 година, в случай че държавното обвиняване не се беше намесило, вредите от престъпната скица щяха да бъдат доста по-големи. Екипът обаче счита, че в случай че прокуратурата се бе захванала с банката още при първите по-сериозни изявления на в. " Капитал " за порочните практики в КТБ, щяха да бъдат спестени към 2-3 милиарда лева загуби.

Забравете за отмъщение

Не че няма още какво да се желае във връзка с публичността на измамата " КТБ ", само че всичко изнесено досега дава добра опция на жителите да си показват картината на грабежа, участниците в него и системата, която е разрешила той да се разгърне.

Това се потвърждава и от анкета на " Алфа рисърч ", изнесена в предаването на Българска национална телевизия " Референдум " на 12 декември 2017 година. От нея излиза наяве, че жителите са задоволително осведомени по случая, като съгласно тях най-голяма отговорност за банкрута на КТБ носят притежателите на банката (58.8%). На втора позиция (48.4%) е посочен главният регулатор – Българската национална банка, последвана от Комисията за финансов контрол. Близо 30% от интервюираните считат, че главната отговорност за банкрута носят огромните длъжници на банката.

Днес, откакто главните линии на " истината за " КТБ " са на масата, явно е време за отмъщение. Анкетата на " Референдум " ясно сочи, че към 90% от хората не имат вяра, че виновниците за банкрута на КТБ в миналото ще понесат отговорността си. Затова възмездието е това, което би трябвало да реализира политическият хайлайф, в случай че желае най-малко малко да върне доверието към себе си.

Същото важи и за Българска народна банка, в чийто нов морал няма по какъв начин да се има вяра, до момента в който държи за собствен представител във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (институцията, която надзирава несъстоятелността на КТБ, б. р.) Нели Кордовска, която като и. д. подуправител на Българска народна банка, управляващ ръководство " Банков контрол ", ден преди затварянето на КТБ изтегли парите си от банката и се избави. Междувпрочем, това последното е, може би, не най-важната, само че в това време доста мощна еманация на цинизма и ниския морал по случая " КТБ ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР