Истерията за Омикрон да спре, призова българският молекулярен биолог д-р

...
Истерията за Омикрон да спре, призова българският молекулярен биолог д-р
Коментари Харесай

Истерията за Омикрон трябва да спре

Истерията за Омикрон да спре, прикани българският молекулярен биолог доктор Сергей Иванов. 

" В България медийното преекспониране на всеки нов вид на ковид стана неприятна традиция. Обичайно старт за следващата доза дават така наречен „ математици “. Техните апокалиптични прогнози до момента нито веднъж не са осъществени, само че медиите не престават да им дават публичност. Гражданите би трябвало да са наясно, че нито един от „ математиците “ няма експертни знания или какъвто и да е опит в епидемиологията и вирусологията. Техните предсказания не са резултат на специфични калкулации, а са персонално мнение на хора с научно равнище гимназиален курс по биология, а и по-зле!, написа молекурярният биолог доктор Сергей Иванов в .

Какви са обстоятелствата за Омикрон? Този вид на вируса закупи известност през ноември поради многото разновидности в генома. Това тормози леко учените, само че провокира същински апокалипсис във „ Facebook специалистите “. Мутациите оказват помощ на новия вид да се укрие от имунната система, както и за по-лесното предаване сред хората. Всичко обаче си има цена и че модифицираният вид на ковид води до по-леко протичане на болестта при хората, към този момент е открит факт. Това е естественият път на развиване на всеки патологичен вирус – те стават по-малко смъртоносни с времето, само че по-добре приспособени да циркулират в обществото. Успехът, от позиция на вируса, не включва гибелта на индивида, а дълготрайно паразитиране в неговите кафези! Според клиницистите Омикрон води до леки до умерени грипоподобни признаци и има намалена възможност за затруднения. До пневмония, т.е. слизане на вируса до белите дробове, се стига по-рядко.

През декември Омикрон първо завладя Англия и за тридесет дни се трансформира в преобладаващ вид. Всички медии огласиха внезапното повишаване в броя на инфектираните. По-точно по отношение на ноември повишаването е 2,3 пъти (до към 2,7 милиона случая). Дотук медиите бяха правилни. Сега ще опиша в резюме и останалата информация. Във Англия през последните 4 месеца се вихри главно разновидността Делта. Средно на месец се заразяват към 1-1,2 милиона. Усреднено за октомври-ноември на месец от ковид почиват 4145. През декември обстановката радикално се променя. Омикрон измества Делта и покачва 2,7 пъти инфектираните, само че изненадващо намалява общата смъртност от ковид с 12% до 3655. Още по-драстично е откритото понижение в съотношението починали/заразени. Ако предходните три месеца то е 0,36%, за декември е 0,137%, т.е. редукция на смъртността с цели 62%. Нашествието на Омикрон съумя за един месец да намали броя на умрелите от ковид във Англия! Подобна е обстановката в ЮАР, родината на Омикрон. На фона на тези индикатори, и напълно разумно, английското държавно управление отхвърля да вкара строги ограничения за обществена изолираност. Обратното, в Англия, а и Франция, Съединени американски щати и други облекчават карантината за преболедувалите и контактните.

В някои страни на континентална Европа, в това число и България, публичните настройки, за жалост, са радикално разнообразни. Водени от Facebook и математически „ специалисти “, медиите преекспонират Омикрон и всяват суматоха след жителите. Отново се чуват апели за затваряне на учебни заведения и бизнеси. Истерията е изцяло непотребна и контрапродуктивна и би трябвало да спре. Нека всеки публицист се замисли дали желае да препълни лечебните заведения с уплашени хора, да затвори бизнеса и децата си в къщи, все ограничения които до момента единствено отлагаха следващата вълна на епидемията. Трябва да се подхожда невъзмутимо и рационално, да се реагира съответно на съответната епидемиологична обстановка и да се дава публичност най-вече на публични и експертни мнения. Врачките, математиците/физиците и персоналните лекари не спадат към тях! Можем да създадем и други неща:

Продължение в
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР