Истерията стигна дотам, че когато някой наблизо каже коронавирус, вече

...
Истерията стигна дотам, че когато някой наблизо каже коронавирус, вече
Коментари Харесай

Карантина или диктатура - изберете сами!

Истерията стигна до такава степен, че когато някой наоколо каже ковид, към този момент подскачаме като опарени. А в случай че не дай боже някой се изкашля, с стремително се насочваме към дома, с цел да се разтрием външно и вътрешно с 50-градусова скоросмъртница, като усърдно замезваме скилидка чесън. След тази процедура карантината е наложителна, по обясними аргументи.

Паниката е огромна, а страстите се отразяват пагубно на мисловния развой. Пример за такова отклоняване са мненията на ръководещите по какъв начин хората със подозрение за подлата болест ще попадат под карантина - с болничен, неплатен или заплатен отпуск. Шефката на Народното събрание Даниела Дариткова ги пуска в болнични, а здравният министър Кирил Ананиев и колежката му от общественото министерство Деница Сачева не щат и предлагат заплатен или неплатен отпуск.

Само работодателите към момента не са се изказали по въпроса. Като знаем радикалните им възгледи за болничните въобще, можем да допуснем, че те ще разгласят всеки болен за преструван. И ще предлагат непоколебим надзор и неочаквани инспекции на полицията и Национален осигурителен институт в домовете на залежалите се.

Макар че у нас към момента няма доказан случай, коронавирусът е причина за известни разминавания в говоренето и държанието на хората във властта. Вицепремиерът Томислав Дончев като характерен технократ да вземем за пример счита, че не може всеки, който е кихнал, да има ковид.

Може да е прав, само че е любопитно какво щеше да каже, в случай че и той се намираше в самолета на българската делегация за Гърция, водена от премиера Бойко Борисов. Както е известно, малко преди излитането му в сряда, една от съпътстващите министър-председателя журналистки взе, че се изкашля и на часа бе свалена от самолета. За всеки случай, макар че тя била известна с това, че е буйна пушачка.

На страха очите обаче са огромни. Не ми се мисли какво би се случило, в случай че почнем да кашляме всеобщо? Особено пред Народното събрание и Министерския съвет? Не под формата на митинг, а ей по този начин?!

Не е изключено да ни слагат под карантина, въпреки че мъчно. Но в случай че се намеси основният прокурор Иван Гешев, не се знае.

От позиция на обществено-политическата действителност у нас всенародната карантина в изискванията на бушуващ ковид ненапълно би имала позитивен резултат. Гешев ще си реши казуса с битовата престъпност, вместо да гледа строго отдолу под каскета си, до момента в който лови кокошкарите из страната. Ще се спестят пари на хазната, които народните представители сякаш харчат за срещи с гласоподавателите си. Очакваното покачване на цената на тока ще мине безболезнено, без всеобщи митинги и обичайна оставка на държавното управление. Депутатите няма да се крият когато си пишат законите, задкулисието ще излезе на ярко. И приказките за пълзяща или прокурорска тирания ще секнат...

Въобще преимуществата на карантината пред диктатурата са повече. Особено когато не се постанова да ни лъжат, че е в наша изгода.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР