Истерия, омраза, враждебност. Мутри на пътя и в политиката. За

...
Истерия, омраза, враждебност. Мутри на пътя и в политиката. За
Коментари Харесай

България: една история с два джипа и един политик

Истерия, ненавист, неприязън. Мутри на пътя и в политиката. За това приказва една история с два джипа и две счупени огледала, в която основните функции играят един български политик, неговата брачна половинка и един чужденец, написа Ясен Бояджиев за " Дойче Веле България ".

Засенчен от убийството на русенската журналистка, един пътен случай от последните дни остана съвсем неусетен и даже не откри място в новините на някои от огромните медии. Това е естествено - на фона на ужасяващото и непоносимо закононарушение в Русе разигралата се предходната вечер в София улична свада наподобява банална и даже карикатурна. Но ненапълно и несправедливо, тъй като тя е не по-малко показателна.

Типичен случай

Докато се разминават, два джипа закачат страничните си огледала. Единият е ръководен от брачната половинка на политик, водач на партия и на парламентарна група от ръководещото болшинство (става дума за брачната половинка на Волен Сидеров - Деница, бел.ред.), а другият - от пребиваващ към този момент няколко години в България судански жител. При какви тъкмо условия и по чия виновност се стига до контакта сред огледалата не е ясно. Но, в случай че се съди по описа на депутатската брачна половинка (поради липса на друга възможност), по-засегнат се е почувствал другият лидер, тъй като е тръгнал да ѝ търси сметка за случилото се. Надали тя му е останала длъжна, само че по този начин или другояче най-после се е качила в колата и е избягала ( " съумяла да се отдръпна ", съгласно полицейското съобщение). Той обаче я настигнал и спрял. Тогава съгласно полицията, " насочил словесната си експанзия към нея ". А съгласно пристигналия минути по-късно неин съпруг-политик, въпросният судански жител направил " опит да ѝ аргументи телесни повреди или да отнеме живота ѝ ". Последното надали е правилно, тъй като по описа на самата брачна половинка, до момента в който тя стояла заключена в колата си, ядосаният суданец самичък повикал стоящите наоколо служители на реда.

Те откриват, че водачът е с невалидна за територията на България шофьорска брошура, заради което му сформират акт за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата и на място смъкват регистрационните табели на колата му. После го арестуват и още същата вечер го пращат на съд по Указа за битка с дребното безчинство. Съдът обаче го пуска на независимост, откакто открива, че няма данни за осъществено нарушаване.

Всичко това очевидно се е видяло незадоволително на съпруга-политик. Още на мястото на случая той почнал да подрежда и да търси сметка на служителите на реда, след което обществено изиска вътрешният министър да подаде оставка, а постът да бъде ангажиран от човек от неговата партия. После пък открива във Facebook, че в родината си водачът е бил боен, че " поддържа връзка с хора от разнообразни националности " и " пътува доста ". Което го кара да попита " какви са икономическите, бизнес и военни връзки на суданския жител с лица и организации от Ислямския свят ". Липсата на задоволителен отговор му даде съображение да изиска и оставката на шефа на ДАНС.

Активното присъединяване в цялата история има и телевизионният канал на партията, представяна от съпруга-политик, по който дни наред се " върти " текст, гласящ: " Корумпираният арбитър от Софийски областен съд... пусна на независимост нарушителя от Судан ".

Симптомите на болестта

В страната всеки ден стават стотици такива " леки пътно-транспортни катастрофи " (както ги назовават в полицейските прессъобщения). Много от тях приключват с обиди, псувни, закани, а от време на време и с пердах. Като се изключи боят, казусът с двата джипа и двете огледала е характерен образец за сходни произшествия. И ясно демонстрира от какво боледува българското общество.

Най-напред - това е все по-истеричната и всепроникваща неприязън и ненавист. Възпитанието отстъпва пред хулиганството, всеобщата експанзия измества обикновените правила на човешки взаимоотношения.

Ако се съди по реакциите в интернет-форумите, в тази ситуация тази ненавист придобива и формата на постоянно срещаната ксенофобия и прям расизъм, предизвикани от задграничното (суданско) присъединяване и, несъмнено, от непрекъснато напомпваните нервност и боязън на тематика мигранти и терористи.

Често пъти сходни произшествия са белязани и от наглостта на елементарни мутри, които, не без съображение, живеят с възприятие за безотговорност и се считат за всесилни.

В случая тази роля е поета, а описаните дотук присъщи черти са въплътени посредством извънредното присъединяване на съпруга-политик. Той се държи по този начин, като че ли всичко му е разрешено и всички му дължат някакво особено отношение. Той коли и беси, уволнява и раздава правораздаване на място. Което не му е за първи път. Потърпевши в няколко случая, за които има издадени и правосъдни присъди, бяха служители на реда, студенти, публицисти, стюардеси и елементарни жители.

Всъщност, това държание очевидно е резултат не толкоз на обвързвана с характера спонтанност, колкото на пресметната тактика. Цялата му политическа кариера се гради върху насаждането на нервност, неприязън и ненавист, които вървят в пакет с неприложими и неуместни популистки хрумвания. Няма да е чудно, в случай че се окаже, че и този път зад целия звук стои някаква политическа сметка, и тя излезе вярна. Той надалеч не е единственият, само че очевидно е измежду най-гъвкавите, ловко приспособяващи се и сполучливи представители на едно политическо течение, което превзема все по-големи територии.

Кашата, в която обитава българското общество

Остава да прибавим и ролята на органите на реда, които даже в сходни дребни произшествия се оказват сред чука и наковалнята и не знаят на кого по-напред да угодят. Така и по принцип държавните институции обитават в положение на колебливост и боязън. Парализирани и подвластни, те от дълго време са изгубили доверието на обществото.

Обществото пък обитава в една каша, в която полезностите, ориентирите, политиката и даже простите причинно-следствени връзки са по този начин разбъркани, че стават все по-трудно различими и изчезват. Така всякакво общо рационално деяние и развиване става все по-трудно и даже невероятно.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР