Истанбулският бръснар Хаким Екинджи, дългогодишен поддръжник на Реджеп Тайип Ердоган,

...
Истанбулският бръснар Хаким Екинджи, дългогодишен поддръжник на Реджеп Тайип Ердоган,
Коментари Харесай

"Не можем да си позволим нищо" – кризата с поскъпването в Турция застрашава Ердоган

Истанбулският бръснар Хаким Екинджи, дълготраен покровител на Реджеп Тайип Ердоган, няма да гласоподава за президента в неделя, обвинявайки икономическата му политика за подкопаването на покупателната дарба на турците и оставянето на доста хора неспособни да си разрешат даже съществени хранителни артикули.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването с ислямистки корени съумяха да запазят своята изборна база, формирана основно от консервативни мюсюлмански турци с по-ниски приходи, с помощта на мощния стопански напредък през първите 10 години от неговото ръководство.

Но рецесията с разноските за живот, провокирана от неортодоксалната икономическа стратегия на Ердоган през последните 18 месеца, подкопа известността му, поставяйки най-голямото изборно предизвикателство пред 20-годишното му задържане на власт.

Някои социологически изследвания демонстрират, че Ердоган изостава от главния си конкурент Кемал Кълъчдароглу преди гласуването в първия тур в неделя - макар че неотдавна разликата понижа. Надпревара та за Народното събрание остава " на кантар ", като се счита, че опозицията евентуално ще завоюва с малко болшинство.

" Преди можехме да купим три до четири чанти с хранителни артикули за 150-200 лири ($8-$10). Съпругата ми и аз мъчно можехме да ги носим. Сега едвам можем да напълним две торби ", сподели 63-годишният Екинджи, спирайки да подстригва косата на клиент в салона си в истанбулския квартал Бешикташ.

" Бих споделил, че виновните са тези, които ни ръководят. Мисля, че са взели неверни решения. Преди бях покровител на ПСР, само че не мисля да гласоподавам за тях. "


© Reuters

Екинджи сподели, че е почнал да слага под въпрос поддръжката си за президента и ПСР заради стопански аргументи малко след изборите през 2018 година и е взел изрично решение да не гласоподава за тях след валутната рецесия през 2021 година Турската лира загуби 44% през 2021 година и 30% през 2022 година Тя загуби 76% по време на втория мандат на Ердоган като президент, белязан от няколко валутни рецесии заради неортодоксални политики, геополитически промени като войната в Украйна и разногласията сред Анкара и Вашингтон.

" Обменният курс е неконтролируем. Не можем да си позволим нищо. Нищо, което споделиха, не се съблюдава, затова не вдъхват никакво доверие ", сподели Екинджи.


© Reuters

Думи и дейности

Бръснарят работи самичък, откакто се наложило да освободи двама чиновници и сподели, че не може да вземе банкови заеми макар пониженията на лихвите, защото управляващите лимитират потребителските заеми, с цел да закотвят инфлацията. Заемите му в задгранична валута също се усилиха в лири, до момента в който валутата се обезценяваше.

Но доста гласоподаватели на ПСР към момента имат вяра, че единствено Ердоган може да оправи стопанската система или упрекват други фактори за настоящето ѝ положение. Жителката на Истанбул Халиме Думан сподели, че хората, които покачват цените, с цел да създадат по-големи облаги, са отговорни за скока на разноските за живот. " (Ердоган) може да го реши с едно придвижване на китката си ", сподели тя, като си почива от извършването на покупки на фермерски пазар в центъра на Истанбул. Според нея опозицията, в това число опозиционният съюз на Кълъчдароглу, са единствено приказки. " Те не подхващат дейности ", сподели тя.

Бирол Башкан, създател и политически анализатор, който не е обвързван с никоя партия, сподели, че даже " твърдите " поддръжници на Ердоган не отхвърлят, че стопанската система не се оправя толкоз добре, колкото при започване на неговото ръководство.

" Причината, заради която тази партия продължи да печели, беше, че тя обезпечи на гласоподавателите избрани материални изгоди. Това е първият път, когато магията наподобява не им работи заради положението на стопанската система, високата инфлация (и) увеличаващите се разноски за живот. "

" Това съществено бръкна в джоба на хората и по тази причина допускам, че спечелването на тези избори към този момент не е толкоз несъмнено. "


© Reuters

" Само апетит "

Някои гласоподаватели също не са уверени, че опозицията незабавно ще облекчи икономическите опасения. Талат Гюл, който се занимава с полагане на мрамор, в никакъв случай не е дал своя вот за ПСР или нейните съдружници. В момента той не вижда " нищо друго с изключение на апетит " към себе си, само че се съмнява, че нещата бързо ще се трансформират към по-добро, в случай че опозицията завоюва.

" Те сътвориха през последните 21 години Турция, която не може да бъде изменена. Ще са нужни 20 години, с цел да се възвърне, който и да пристигна на власт. Но аз просто желая (Ердоган) да си отиде ", сподели той, обикаляйки фермерския пазар.

Бръснарят Екинджи към момента не е решил за кого да гласоподава от тримата претенденти, които се опълчват на Ердоган. " (Кълъчдароглу) може да е почтен човек... само че те не са оповестили нищо, което да ме убеди ", сподели той.

" Искам обменният курс на $ да спадне (след изборите). Искам цената на бензина да падне. Искам инфлацията да спадне ", сподели Екинджи. " Искам да се върна към живота си отпреди пет или шест години. Искам да мога да отивам на пикник, да пътувам в чужбина. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР