Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус

Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус ...

Борисов за Истанбулската конвенция: Щом хората са уплашени – махаме я, връщаме дебата отначало.

Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за . Премиерът напомни, че основната тема на конвенцията е превенцията на насилието над жени и домашното насилие. По повод на документа ГЕРБ се обърна към Конституционния съд.

"Това е нещо, което е толкова важно за обществото… аз го чух, виждам, защото дебатът не тръгна за насилието над жени и деца… Къде тук пише за еднополови бракове? И аз казвам, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че уплашиш хората. Щом хората са уплашени – махаме я, връщаме дебата отначало", категоричен беше премиерът.

"И аз като лидер на ГЕРБ това ще разпоредя и на своите депутати, няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и кажем кое е добро като текст, дори един Джамбазки казва "Аз бях въздържал се, защото има и много хубави текстове". Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие", добави Борисов.
"Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари", пита министър-председателят по повод идеите за допитване.

Той беше категоричен, че не е съгласен да има референдум, и че няма смисъл от такъв, както и, че той лично би гласувал против еднополовите бракове.
 „Българската конституция казва – мъж и жена се женят, казано схематично, въобще тази тема не стои”, отбеляза Борисов.

"Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна, и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как ние искаме да правим децата гейове, да чувам такива мъжкари всеки ден да се изказват. Ама такива мъжкари аз не съм чул, че има в България, толкова мъже. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, докато не върнем дебата", каза Борисов.

Премиерът Бойко БорисовБГНЕС
ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без Патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо, няма ние да понесем пасива повече. Но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят, когато оценят, че насилието и конвенцията за насилие над жени и деца е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам", каза Борисов.

Премиерът се е чул с Валери Симеонов по повод декларацията на НФСБ за евродепутата Ска Келер, от която правителството категорично се разграничи.

"Неслучайно тогава се чух с Валери Симеонов и му казах: Може да имаш право в много неща, но такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с ЕС е неприемлив. И затова ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи за камионетката, експулсиране и всичко останало", каза Борисов.

По повод протестите за Пирин и искането за оставката на екоминистъра Нено Димов министър-председателят каза: "Зелените в България не могат да се оплачат от мен, те са били чувани винаги, по всички теми. Аз съм им обещал, гарантирал, че освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения... Защото да чуят и спортни съоръжения какво е - кабелите за лифта, всичко това, след като се направят ПУП-ове, второ, трето, всичко това минава на обществени обсъждания, нищо тайно не може да стане. Това съм им го обещал и затова съм гарант", каза Борисов.

В отговор на констатацията, че протестите все пак продължават министър-председателят каза: "Е, иначе как ще се покажат Христо Иванов и Радан Кънев, кой ще ги види? Нали трябва да намерят някаква тема".

Борисов изтъкна, че средната заплата минава 1160 лева,  доходите са се вдигнали с 12 на сто, приходите от горивата с 15 на сто, има ръст на икономиката, спад на безработицата - "възможно най-добрите параметри, в петицата на Европа е България".
Премиерът Бойко БорисовБГНЕС

Борисов описа отношенията си с президента Румен Радев като добри. "И винаги съм се отнасял с уважение. Но когато някой му напише в речта "кукловодите на Истанбулската конвенция", чакай, този кукловод за 47 държави, много силен кукловод. Аз не мога да съм толкова силен, ако мен имат предвид, та в 47 държави да се приеме тази конвенция. Ей, страшен кукловод. Така че съветът ми е да не ги слуша много, както аз моите тенори, вокали и подобни казах "Не се занимавайте, имаме важни държавни дела с президента Радев да свършим", каза Борисов.

Източник: dariknews.bg