Истанбулската конвенция - както стана популярна Конвенцията на Съвета на

...
Истанбулската конвенция - както стана популярна Конвенцията на Съвета на
Коментари Харесай

Истанбулската конвенция влиза в сила днес в Кипър

Истанбулската спогодба - както стана известна Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, влиза в действие през днешния ден в Кипър.
Страната подписа документа през юни 2015 година и през ноември 2017 година стана 27-та страна член на най-старата европейска организация, която го е утвърдила.Междувременно документът бе подложен на публичен спор с присъединяване на партии, неправителствени организации, придвижвания за правата на дамите. В последна сметка бе реализиран консенсус, че конвенцията е значима, тъй като по публични данни в интервала 2005-2015 година е имало регистрирани към 9800 случая на принуждение над дами в страна с население малко над 1 млн. души.
Кипър имаше три запаси по конвенцията, напомня кореспондентът на БНР в Никозия Бранислава Бобанац. Те се отнасяха до компенсацията за жертвите на принуждение, което води до високи разноски, до компетентността на кипърските съдилища да преглеждат каузи, които се организират в други страни или от некипърски жители и до условието за режим на престояване на жертвите.В осъществяване на уговорките си по конвенцията държавното управление на Кипър обезпечава финансиране от бюджета и от европейски фондове за активността на Асоциацията за попречване и работа със случаите на принуждение в фамилията, която ръководи " горещата " телефонна линия за жертви на принуждение. През предходната година нейните специалисти са работили по 1680 случая.
Кипър алегорично подава ратификацията в централата на Съвета на Европа в Страсбург тъкмо преди 25 ноември - Международният ден за унищожаване на насилието против дами.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР