Истанбул. Вселенският патриахр Вартоломей се е срещнал в Истанбул с

...
Истанбул. Вселенският патриахр Вартоломей се е срещнал в Истанбул с
Коментари Харесай

Greek City Times: Вартоломей се е срещнал с предстоятеля на МПЦ-ОА

Истанбул. Вселенският патриахр Вартоломей се е срещнал в Истанбул с предстоятеля на Македонската православна черква – Охридска архиепископия Партений, която The Greek City Times дефинира като „ значима за нормализирането на връзките на схизматичната черква в Скопие с православния свят “.

Скопският митрополит, съпроводен от монаси и монахини от четири свети манастира, е бил признат в „ топла атмосфера “ за диалог с патриарх Вартоломей в Патриаршеския храм „ Свети Георги “.

„ Срещата е извършена в миг, в който са в ход процеси за решение на църковния въпрос в Скопие, защото локалната черква, която назовава себе си „ Македонска ”, се характеризира като схизматична и търси признание на своята автокефалия “, написа изданието, като напомня, че това е първи по рода си случай, в който митрополит от МПЦ-ОА е публично признат от Вселенски патриарх.

Медиите в Скопие дадоха необятна публичност на срещата, като означиха, че определението „ архиепископия “ остава бодил в отношението с Вселенската патриаршия.

„ Самопровъзгласилата се „ Македонска ” православна черква е разколническата черква на Северна Македония, зародила след отделянето на Сръбската черква ", изяснява изданието. Първият й архиепископ е ръкоположен от сръбския патриарх.

През 1967 година обаче тя афишира своята самостоятелност, вследствие на което изключителният Синод на на Сръбската черква през септември същата година афишира управлението й за схизматично.

През 2005 година, след разговор, който не съумя да реализира съглашение сред Сръбската патриаршия и схизматичната черква, Сръбската патриаршия възвърне Охридската православна архиепископия в Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР