Истанбул. Турската управляваща Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) във

...
Истанбул. Турската управляваща Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) във
Коментари Харесай

Sabah : ПСР оспори резултатите от местните избори в Истанбул

Истанбул. Турската ръководеща „ Партия на справедливостта и развиването “ (ПСР) във вторник публично оспори резултатите от локалните избори в 39 региона на Истанбул, написа електронното издание на турския всекидневник Sabah .
Партията на Ердоган оспорва резултатите и във всички 25 региона на столицата Анкара, като се базира на нередности в 3217 бюлетини,
" Открихме обилни несъответствия сред табличните резултати с мокри подписи и печати - което демонстрира първия запис за гласуването - окончателния запис и общия брой гласове, подадени до Върховната изборна комисия “, съобщи Байрам Шеночак, провинциалният началник на ПСР в Истанбул пред кореспонденти.
По неговите думи, това се е случило в 15:00 часа локално време (съвпада с българското).
„ Открихме нагласяния и нередности, които нарушават законодателството и атмосферата на почтени избори още през цялото време на изборния развой “, разясни Шеночак.
По-късно във вторник локалните изборни препоръки в кварталите Бейкоз, Фатих и Чекмекьой постановиха наново броене на невалидните гласове, до момента в който сходно искане бе отказано в Бейоглу.
Девлет Бахчели, ръководител на Партията на националистическото придвижване (ПНД), който се съюзи с ПСР в „ Народния съюз “, съобщи във вторник, че обжалването на резултатите от изборите е законно право, добавяйки, че резултатите би трябвало да бъдат деликатно прегледани.
„ Ако има нередности... е безусловно належащо да ги изправим и компенсираме “, сподели той, като добави, че ПНД следи от близко процеса и счита, че ЦИК ще обезпечи правдивост.
Той изрази недоволството си от неофициалните резултати в столицата Анкара, където макар че Народният съюз получава болшинство в районните препоръки, опозиционният претендент на „ Националния алианс “ Мансур Яваш завоюва вота за градското заседание. Той сподели, че същият „ дисбаланс “ се е случил в Истанбул, където главният опозиционен претендент на Републиканската национална партия (РНП) Екрем Имамоглу наподобява има превъзходство.
Милиони турски гласоподаватели гласоподаваха в народен мащаб в неделя на изборите, с цел да изберат кметовете, членовете на общинските препоръки, мухтари (чиновниците от съседите) и членовете на препоръките на старшините за идващите пет години.
Управляващата партия ПСР печели в 15 огромни общини, като съгласно неофициални резултати претендентите на ПСР печелят още 24 града.
Партията на Ердоган изпусна успеха в Истанбул за 23 хиляди гласа, като нейният претендент, някогашният министър председател Бинали Йълдъръм, загуби надпреварата с индивида на „ Националния алианс “ Екрем Имамоглу.
В понеделник заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш съобщи: „ Има съвсем 300 хиляди недействителни гласа (в Истанбул). В някои области делът е доста висок. Нашата организация приготвя възражения. И ние, и РНП следим процеса “.
В Анкара претендентът на РНП Мансур Яваш печели изборите с 50,9% против 47,1% за претендента на Ердоган Мехмет Южасеки.
Генералният секретар на ПСР Фатих Шахин съобщи в понеделник: „ Регистрирахме невалидни гласове и нередности в множеството от 12 158 изборни секции в Анкара “.
„ Ще използваме законовите си благоприятни условия до край и няма да позволим волята на нашите жители да бъде изменена в Анкара “, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР