Истанбул! Така президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се обърна

...
Истанбул! Така президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се обърна
Коментари Харесай

Ердоган: Ние ще победим

" Истанбул! " Така президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се обърна към морето от последователи, които се бяха събрали на протест преди изборите идната неделя - най-тежките за две десетилетия от ръководството му.

" Ние ще победим ", даде обещание Ердоган, представен от Агенция Франс Прес.

Масите се бяха струпали един до друг по асфалта на остарялото летище " Ататюрк " в Истанбул: приливна вълна от турски флагове и транспаранти с лика на 69-годишния президент.

Ердоган беше кмет на този град, преди да докара на власт своята партия с ислямски корени и да постави завършек на половинвековното светско ръководство в най-вече мюсюлманската, само че публично световна страна .

Загубата на Истанбул от опозицията на кметските избори през 2019 година пропука аурата на непобедимост на Ердоган и прозвуча като първия сигнален звън за наближаващия избор.

Последните социологически изследвания сочат, че Ердоган и водачът на опозицията Кемал Киличдароглу се намират в задънена улица и евентуално ще се изправят на втори тур на 28 май .

Но изследванията в Турция са неточна просвета и двамата се пробват да покажат на своите поддръжници, че могат да завоюват изрично идващия уикенд, като съберат над 50 % от гласовете.

Предишния ден Киличдароглу провежда по-малък, само че въпреки всичко впечатляващ протест, който извърши парка в азиатската част на града с аспект към Мраморно море.

Но Ердоган и партията му проведоха 10 000 рейса , с цел да докарат хора от 39 провинции за това, което президентът назова " митингът на века " в неделя.

Той твърди, че са пристигнали повече от един милион души - и въздушни фрагменти от събитието, предавани онлайн в цялата страна, демонстрират, че Ердоган може би е бил прав.

" За мен е чест да бъда тук ", сподели с усмивка 68-годишният Хейе Кефал. Пенсионерката с увреждания беше превозена до събитието с партиен рейс.

" Преди бяхме в неприятно положение, само че през днешния ден имаме всичко: независимост и комфорт ", сподели тя.

Старото летище беше изоставено през 2018 година в интерес на ново с размерите на Манхатън, което президентът построи покрай Черно море.

" Ние променихме формата на страната ", разгласи Ердоган от сцената.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР