Истанбул /София. Двойка земетресения с умерена сила бе регистрирана в

...
Истанбул /София. Двойка земетресения с умерена сила бе регистрирана в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: В Централна Турция се реализира земетръсна серия

Истанбул /София. Двойка трусове с умерена мощ бе записана в Централа Турция в съботната заран в 09 и 09:03 локално време, написа Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Земетресенията, станали в период от 3 минути, са с магнитуди 4.9 и 5.1 и са регистрирани на дълбочина към 5 километра (км) под земната повърхнина. Епицентрите на събитията са във вилает Чанкъръ, на 100 км северно от Анкара и наоколо до Северно-Анатолийската разломна система откъм север. Според сведения от турските проучватели, земетресенията са усетени най-силно в Черкеш (интензивност от V степен) и още в Йешильоз, Хаджълар, Йелоузю, Гюзелюрт и едва на териториите на заобикалящите провинции. Кметът на Черкеш Асан Сопаджъ твърди, че трусовете не са предизвикали повреди. От 11:30 до двадесетина минути след среднощ в неделя, двойката трусове е последвана от десетина труса – три с магнитуд над 4, четири с магнитуд сред 3.3 и 3.5 и няколко по-слаби. Повечето от трусовете са усетени, въпреки едва. На 12 февруари т.г. на 20 км западно бе записано усетено земетресение с магнитуд 4.8 и, както в този момент, дълбочина в горните 10 км на земната кора.
След началото на XX век магнитудът на оптималните трусове в рамките на вилает Чанкъръ е в диапазона 7.0-7.9. Земетресенията с магнитуд 6.0 и по-голям пораждат от деформации в Северната анатолийска разломна зона на север, най-често в рамките на прилежащите провинции – Кастамону, Карабюк, Бартън, Токат, Дюздже. Най-близкият епицентър на пагубно земетресение с магнитуд 7.5 е на 70 км изток-североизток в региона Джьомерт-Ългаз, вилает Чанкъръ, ноември 1943 година В резултат от това среднощно земетресение човешките загуби са сред 2800 и 4000. Земетресение с магнитуд 6.9 и епицентър на 30 км в северозападна посока, в региона Кузорен-Черкеш, е засегнало вилаета през 1951 година.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР