Истанбул. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди

...
Истанбул. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди
Коментари Харесай

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов беше награден с почетния знак “Свети Стефан” в Екзархията в Истанбул

Истанбул. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов бе награден през днешния ден с почетния знак “Свети Стефан ” на българската Екзархия в Истанбул. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
На гала в залата на Екзархията ръководителят на църковното настоятелство Васил Лязе благодари на Вежди Рашидов за огромните му старания Метохът против Желязната черква “Свети Стефан ” да се трансформира в настоящ български музей. Църковните ни настоятели подчертаха, че са горди и от предлагането на господин Рашидов България и Турция дружно да запишат този неповторим храм в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. По-рано през днешния ден Вежди Рашидов се срещна с Халюк Уста - фамозният турски занаятчия, който реставрира един по един всеки детайл от Желязната черква.
Всеки ден десетки туристи от Европа и света посещават храма, разясни генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов. Г-н Ангелов показа с Вежди Рашидов задоволството си, че е признато предлагането спирката на метрото, която ще бъде открита до края на годината, да носи името “Свети Стефан ”. Специално мобилно приложение ще осведоми туристите за българската черква, оповестена за перлата на Истанбул. Наскоро известното турско списание “Атлас ” посвети осем страници на Желязната черква.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР