Истанбул днес ще бъде домакин на знаменателно събитие в историята

...
Истанбул днес ще бъде домакин на знаменателно събитие в историята
Коментари Харесай

Откриването на реставрираната Желязна църква - празник за българите в Истанбул

Истанбул през днешния ден ще бъде хазаин на знаменателно събитие в историята на българо-турските връзки - министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган дружно ще открият възобновения неповторим български храм " Свети Стефан " край брега на Златния рог в Истанбул, прочут като Желязната черква.

От пресслужбата на турския президент оповестиха, че след церемонията, която е планувана за 11 часа локално време, ще се състои среща сред Борисов и Ердоган в резиденцията на турския държавен глава. Очаква се Борисов и Ердоган да създадат изказвания, заяви Българска телеграфна агенция.

Водещите турски медии излъчиха изявлението на Борисов пред кореспондента на Анадолската организация в София, в което българският министър председател прави оценка приноса на Турция в битката против тероризма. " Не можем да се борим против тероризма и мигрантите без Турция ", цитират турските медии Борисов.

Специална делегация идва дружно с Борисов от София, в която са включени външният министър Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, представители на български институции, посетители.

Сред духовните лица са Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, а също и основният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.

Първи във възобновената черква ще влязат духовните отци - българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей се планува да отслужат дружно молебена по освещаването на храма. В молебена ще взе участие и свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, а също и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък.

След това ще се състои и формалното разкриване, в което ще вземат участие доста посетители от българска и турска страна. Предвижда се да бъдат връчени оценки на персони, които са дали принос за реставрирането.

Християни и мюсюлмани един до друг ще открият популярната черква, която е знак на добросъседство и приемливост, показват турски медии.

Изключителни ограничения за сигурност са взети в Истанбул за церемонията по откриването.Часове преди началото ще бъде спряно придвижването в двете направления по крайбрежния бул. в региона на " Свети Стефан " до приключването й. Ще бъде спряно придвижването на моторниците в залива Златния рог. Влизането на гостите ще става с пропуски със специфични номера. Очаква се да участват стотици хора.

120 годишният храм, който бе напълно освежен след близо 7 годишна реституция, е реликва за православните българи и най-ценен културно-исторически монумент на българската страна на турска територия, за чието запазване и възобновяване се грижи турската страна.

Днешният ден е огромен празник за общността на българите в Истанбул, която е дребна, само че ревниво се грижи за българските парцели на турска територия, а също и за опазването и предаването на поколенията на изконните български обичаи. По думите на ръководителя на общността Васил Лиязе, упованията им са да идват доста туристи - сънародници особено за визити в реставрирания храм " Свети Стефан ".

След ремонта, който продължи близо 7 години и бяха изхарчени от истанбулската огромна община към 3.5 млн.евро " Свети Стефан " с право може да се назова " най-красивата българска черква ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР