ИСТАНБУЛ – Христо Стоичков добави копие на най-известната купа в

...
ИСТАНБУЛ – Христо Стоичков добави копие на най-известната купа в
Коментари Харесай

Стоичков взе копие на Световната купа

ИСТАНБУЛ – Христо Стоичков добави копие на най-известната купа в света в своята пребогата сбирка от оценки. Кавалерът на „ Златната топка “ бе награден за особени заслуги към международния футбол на стилна гала в хотел „ Хилтън “ в Истанбул. Там за 16-и път бяха раздадени най-големите прикани в турския спорт.

Стоичков получи купа, която поразително наподобява на тази, която се връчва на международния първенец по футбол. Две години уредниците в Турция се обясняваха във ФИФА, че трофеят е друг. Факт – има разлики, само че те са напълно дребни.

„ Ще получи значимо място в сбирката ми – призна Стоичков. – Преди 24 години бяхме толкоз покрай същинската купа на международния първенец. Но… ни стопираха. Да не се връщаме обратно. Много съм горделив от уважението, което демонстрираха турците към мен. Футболът в страната се развива с изключителна скорост и занапред триумфите ще идват. “

На сцената Стоичков си откри и преводач от испански. Бившият турски национал Нихат, минал през „ Реал Сосиедад “, обясняваше на залата с над 300 посетители какъв е бил Камата в „ Барселона “. Аплодисментите следваха всяка минута. Стоичков завоюва аудиторията с ласкави думи към Турция. А на идващия ден бе по страниците на всички вестници. За едно денонощие в Истанбул най-големият български футболист даде 10 изявленията – за всички огромни малките екрани, уеб сайтове и вестници в страната. „ Отдавна не е идвала звезда, която да е толкоз другарски настроена към нас “, признаха уредниците.

Босовете на галата получиха албума „ Стоичков – това съм аз “ и „ 88 съвета за триумф от №8 “, като незабавно се поинтересуваха дали могат да бъдат преведени и на турски. „ Имаме потребност от образци като Христо за нашите юноши “, прибавиха те. През цялото време за организацията към Стоичков се грижеше мениджърът Николай Жейнов.

Другите двама огромни герои на вечерта бяха легендите в треньорския поминък Джон Тошак и Кристоф Даум. Уелският деец помоли за „ извинено “ неявяване от последния половин час от церемонията. Трябваше да гледа двата си някогашни тима „ Суонси “ и „ Ливърпул “. А на идната заран на дълго и необятна разказваше какъв брой необикновено уелските „ лебеди “ са спрели летежа на „ алените “ на Юрген Клоп. Именно в „ Суонси “ Тошак приключи своята футболна кариера и започва треньорската си.

Даум пък взриви залата с няколко истории от времената, когато водеше „ Бешикташ “ и „ Фенербахче “. Дори се наложи основният уредник да отиде на сцената и да помоли водещата да редуцира речта му. „ Аз желая още доста да ви опиша – рече германецът. – Няма да остане време за другите наградени “, опита се да излезе от положения дамата. И залата отново избухна в овации. А Стоичков даде обещание на домакините „ До нови срещи “ с приятна изненада от него в Истанбул през септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР