Испанците са ядосани и разочаровани, след като бяха призовани пред

...
Испанците са ядосани и разочаровани, след като бяха призовани пред
Коментари Харесай

На испанците до гуша им е дошло от нови и нови избори

Испанците са ядосани и разочаровани, откакто бяха призовани пред урните за четвърти път в последните четири години и някои от тях обявиха, че няма да гласоподават, което затруднява прогнозирането по какъв начин ще се излезе от политическата задънена улица.

В Испания царува политическа неизясненост откогато социалистите завоюваха най-вече гласове на парламентарните избори през април, само че без задоволително депутатски места за независимо ръководство. Другите партии във фрагментирания парламент не поддържаха напъните на и.д. министър председател, социалистът Педро Санчес да сформира държавно управление и във вторник вечерта той свика нови избори на 10 ноември.

Според политически анализатори на гласоподавателите толкоз им е омръзнало да ги приканват да се явят пред урните, че изборната интензивност може да се окаже по-ниска от нормално.

" Мисля, че за пръв път няма да гласоподавам и от това ми става доста неприятно ", сподели 47-годишният уредник на празненства Рубен.

" Тези политици не ме съставляват. Те би трябвало да се вслушват в хората и да търсят решения, а не да ги постановат ", добави той.

В опит да активизират последователите си, политическите водачи побързаха да си трансферират едни на други виновността за новите избори. Миналата седмица институтът ГАД-3 разгласява проучване, в което се предвижда 70 % изборна интензивност, близо шест пункта по-малко, в сравнение с априлския избор.

Анкетите демонстрират, че социалистите може да завоюват повече места на новите избори, само че отново няма да съумеят да реализират безусловно болшинство.

Някои политици приканват за конституционна промяна за унищожаване на тази парламентарна невъзможност. И.д. вицепремиер Кармен Калво съобщи за радио " Кадена Сер " във вторник вечерта, че би било рационално изборните правила да се пригодят към новия политически пейзаж.

Дори хора, които имат намерение да гласоподават, са разочаровани.

" Ще гласоподавам, само че ми писна от тази обстановка, която е провокирана от неотстъпчивостта на всички политици. Нека се опитат да защитят ползите на Испания вместо своите лични ", сподели 40-годишният юрист Луис Делгадо.

Левият вестник " Паис " посочи риска от ниска изборна интензивност в публицистична публикация със заглавие " Окончателна безнаказаност ".

" Нашите водачи съществено разочароваха обществеността ", написа вестникът в друга коментарна публикация.

Испания е четвъртата по величина стопанска система в еврозоната. Въпреки че икономическите последици от политическата невъзможност са лимитирани, растежът се забавя и финансовите анализатори споделят, че нови забавяния в реформирането на области като заетостта и пенсиите може да стартират да вредят.

" Фактът, че ще има нови избори е повсеместен неуспех, който се отразява на заетостта и вложенията ", сподели Антонио Гараменди, ръководител на конфедерацията за отбрана на ползите на испанските предприятия СЕОЕ, за радио " Онда Сера ".

Водещият показател на мадридската фондова борса IBEX продължава да е на най-ниското си равнище за последните две седмици, само че въпреки всичко по-високо, в сравнение с при започване на месеца и на годината. Лихвата върху 10-годишните облигации се намали от нивото си от малко над 0,3 % във вторник и в този момент е 0,26 %.

Партийните водачи си размениха обвинявания за безизходицата, а проливен дъжд от позвънявания и начинания в последния миг в понеделник и вторник не докара до пробив за сформиране на държавно управление.

" Не ми харесва какво става, тъй като парите, които ще се похарчат за следващите избори, би трябвало да се дадат за лечебни заведения и учебни заведения. Те явно се вълнуват единствено за своите места и своите заплати ", сподели 60-годишната стопанка Мариана Руйо.

Вчера някои политици признаха, че търпението на гласоподавателите се е изчерпало.

" Мисля, че на хората им е пристигнало до гуша от всички нас. Писнало им е ", сподели в Народното събрание каталунският народен представител Габриел Руфиан.

Испания се затруднява в съставянето на държавни управления откогато няколко нови партии като Подемос, Сиудаданос и крайнодясната Вокс се появиха на политическата сцена преди пет години. Десетилетия наред в политиката преобладаваха консервативната Народна партия и левоцентристката Испанска социалистическа работническа партия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР