Испанското правосъдие оттегли днес основното обвинение срещу бившия каталунски лидер

...
Испанското правосъдие оттегли днес основното обвинение срещу бившия каталунски лидер
Коментари Харесай

Испания свали основното обвинение срещу каталунския лидер Карлес Пучдемон - Свят

Испанското правораздаване отдръпна през днешния ден главното обвиняване против някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон за ролята му в опита за разединение на региона през 2017 година, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало след влизането в действие на провокирала дискусия наказателна промяна, прокарана от лявото държавно управление.

Съдията, който преглежда делото на някогашния сепаратистки районен министър председател, " ползва дерогация по обвиняването за бунт към Пучдемон, само че поддържа правосъдното произвеждане за злоупотреби и непокорство ", уточни в изказване испанският Върховен съд.

Престъплението " бунт ", което бе главното обвиняване против Пучдемон, отпадна от Наказателния кодекс като част от промяната, призната в края на декември след разгорещени диспути в Народното събрание.

То беше сменено от закононарушението " нарушение на публичния ред ", което докара до по-леки санкции, само че тази наказателна подготовка не може да се приложи към Пучдемон, постанови магистратът по делото.

Пучдемон, който е главната фигура в опита за обособяване на Каталуния през 2017 година и избяга в Белгия, с цел да избегне правосъдно гонене, към този момент е упрекнат единствено в заграбване на държавни средства - закононарушение, за което наказването също беше понижено в границите на промяната на Наказателния кодекс - и непокорство. Следователно някогашният каталунски министър председател теоретично е застрашен единствено от четири години затвор - доста по-малко от 13-годишната присъда, постановена през 2019 година против вицепремиера в неговото районно държавно управление Ориол Жункерас, показва Агенция Франс Прес.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР