Испанското правителство се опитва да възстанови конституционния ред в Каталуния,

...
Испанското правителство се опитва да възстанови конституционния ред в Каталуния,
Коментари Харесай

Експерт: В Калалуния има две паралелни реалности

Испанското държавно управление се пробва да възвърне конституционния ред в Каталуния, откакто каталунският парламент разгласи самостоятелност, само че въпросът е дали регионалната администрация - министри, депутати, съдии, учители, служители на реда и държавни чиновници - ще се съобрази с решението на Мадрид и ще се подчини на поставените от него нови краткотрайни управляващи или ще се съпротивлява, написа американският в. "Ню Йорк таймс ".

Уволненият каталунски водач Карлес Пучдемон загатна, че се надява на опозиция, като сподели, че неговото освободено от служба държавно управление има намерение "да продължи да работи, с цел да извърши своя либерален мандат ", създавайки на процедура две съперничещи си администрации - неговия разколнически кабинет и централното държавно управление.

Според преподавателя по политология в Автономния университет на Барселона Ориол Бартомеус в този момент в Каталуния "има две паралелни действителности ". От една страна, испанската гранична защита към момента дава отговор за летището в Барселона, а знамето на Испания продължава да се развява над каталунския парламент. От друга страна са тези, които считат, че "ние сме свободни, имаме самостоятелна република ", и за тях "Пучдемон и неговото държавно управление са законната власт на Каталуния ", сподели Бартомеус, представен от "Ню Йорк таймс ".

"Лесно е да освободиш от служба държавното управление - просто би трябвало да напишеш това " в държавния вестник на Испания. "Проблемът е да управляваш Каталуния - да имаш дейно политическо ръководство на държавното управление и администрацията ", съобщи той. пКогато каталунците отидат да гласоподават за ново регионално законодателно заседание на 21 декември, не би трябвало да има размахващи палки полицейски сили за битка с безредиците, а резултатът очевидно ще бъде годен. Решението на испанския министър-председател Мариано Рахой да свика предварителни избори в Каталуния, съчетано с налагането на директно ръководство, обаче не урежда казуса с магическа пръчка, отбелязва английският в. "Гардиън ". Много неща може да се объркат до тогава и евентуално ще стане по този начин в миг, когато играта на котка и мишка сред Мадрид и придвижването за самостоятелност на Каталуния навлиза в нова фаза.

Все още не е ясно дали всички сепаратистки партии ще вземат участие в изборите. Ако го създадат, те надали ще запазят единството, трансформирало ги в такава страховита мощ. Консерваторите и антикапиталистите постоянно са били чудноват и изопнат съюз. Очаква се уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас да стане водач на придвижването за самостоятелност. Неговото предизвестие, че придвижването в този момент би трябвало да вземе "решения, които мъчно ще бъдат разбрани ", разкрива ужасна алтернатива. Ако неговата партия взе участие в изборите, тя ще бъде упрекната в оттегляне въз основа на аргумента, че Каталуния към този момент е самостоятелна република, въпреки да не е приета от никоя друга страна. Ако не взе участие, тя ще бъде упрекната в плашливост, разяснява "Гардиън ".

Когато преди седмица Рахой даде обещание да наложи директно ръководство на Каталуния и да свика нови регионални избори до шест месеца, сепаратистите започнаха да се приготвят за продължителна опозиция. Някои говореха за "Каталунска пролет " на опозиция против "чуждата окупация " от Испания, надявайки се, че следващ спор по улиците може да завоюва благосклонности в страната и в чужбина. Но в петък Рахой може би ги надхитри, като съблюдава обещанието си за налагане на директно ръководство, само че изненада даже личните си съдружници, свиквайки избори след по-малко от осем седмици, показва английският в. "Файненшъл таймс ".

Според хора от държавното управление в Мадрид задачата е била да бъдат лишени радикалните сили, подкрепящи независимостта, от опцията да подхващат съществени старания за опозиция и вместо това да бъдат тласнати напряко към предизборна акция.

През уикенда имаше признаци, че тази тактика евентуално към този момент работи, откакто доста сепаратисти в Каталуния се подготвяха да се съсредоточат върху изборите, вместо да се съпротивляват на директното ръководство от Мадрид, отбелязва "Файненшъл таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР