Испанското правителство прие постановление, което позволява ексхумирането останките на Франциско

...
Испанското правителство прие постановление, което позволява ексхумирането останките на Франциско
Коментари Харесай

Испанското правителство разреши ексхумирането на Франциско Франко

Испанското държавно управление одобри разпореждане, което разрешава ексхумирането останките на Франциско Франко от неговия пантеон. Това решение раздели испанците и отвори много остарели рани.

 © Българска телеграфна агенция
Министър-председателят на страната Педро Санчес, който пристигна на власт през юни, откакто смъкна своя предходник, направи премахването на останките на диктатора от неговия мавзолеен комплекс наоколо до Мадрид, своя съществена задача.

„ Като една открита европейска демократична страна Испания не може да си разреши знаци, които да разделят испанците ”, съобщи Санчес по националната телевизия TVE, малко откакто стъпи на власт. Той също по този начин съобщи, че сходен пантеон би бил „ недопустим ” в другите европейски страни, които също са имали диктатори, като Германия и Италия.

Решението взето през днешния ден беше оповестено от вицепремиера на страната Кармен Калво, само че постановлението ще би трябвало да бъде утвърдено и от Народното събрание.

Социалистите на Санчес споделят, че задачата на това деяние е да трансфорат мавзолейния комплекс „ Долината на падналите ” в място за „ помиряване ” и възпоменание за всички испанци.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР