Испанското правителство обвини руски и венецуелски хакери в раздухване на

...
Испанското правителство обвини руски и венецуелски хакери в раздухване на
Коментари Харесай

Испания обвини руски хакери, че раздухват каталунската криза

Испанското държавно управление упрекна " съветски и венецуелски хакери " в раздухване на рецесията с Каталуня и ще повдигне въпроса на идващото съвещание на външните министри от Европейския съюз.

В същото време разбор на американския университет " Джордж Вашингтон " твърди, че свързваните с Кремъл медийни платформи RT и Sputnik употребяват огромен брой профили в обществените мрежи, свързани с Венецуела и чавистите, с цел да основават отрицателен облик на Испания и централното държавно управление в дните преди и след опита за референдум за самостоятелност на Каталуня на 1 октомври. В текста се споделя, че е изработен обстоен разбор на повече от 5 милиона известия и че с тях съзнателно се провокира " сериозна рецесия за политическата и икономическата известност на Испания и Европейски Съюз ", заяви в. " Ел Паис ".

" Това е сериозен проблем и демокрацията е длъжна да противостои на провокациите на новите технологии ", сподели Иниго Мендес де Виго. " Поради това външният министър Алфонсо Датис ще повдигне въпроса пред сътрудниците си. Европа би трябвало съществено да се отнася към този проблем. Не е изключено задгранични, външни сили, които не познаваме и не можем пъкъл посочим, да желаят да трансформират конституционния ред в страната ", добави държавният представител.

" Правителството удостовери, че доста известия и дейности в обществените мрежи, идват от територията на Русия ", сподели и министърът на защитата Мария Долорес де Коспедал. Тя акцентира, че употребява израза " от територията на Русия " и че това не значи, че става дума за съветското държавно управление. Коспедал добави, че източници има и в други страни, в това число такива от Европейски Съюз.

" Ел Паис " показва, че " хакери от Руси и Венецуела популяризират измислени или манипулирани вести, свързани с Каталуня и Испания ". В едно от тях се твърдяло, че Балеарските острови подкрепяли отделянето на Каталуня, а в друго - че в локалните учебни заведения е прекъснато преподаването на кастилски - главният и формален акцент в испанския език.

В петък и външният министър Дастис сподели, че има " задоволително добре доказани сведения ", че група съветски хакери работи за дестабилизирането на Европейски Съюз. " Руски мрежи или хакери стоят зад нещо, ориентирано освен против Успания, а по-скоро целящо да дестабилизира целия съюз ". Русия, съгласно министъра, има интерес в това, защото не се чувствала " удобно " с единството в Европа.

Докладът на университета " Джордж Вашингтон " стига до тревожни за Мадрид заключения - обичайните политически водачи и институции са изгубили способността да въздействат върху публичното мнение. Те са заместени от разнородни фактори, които е надалеч по-тръдно да бъдат проследявани и следени, защото не принадлежат към политическата или медийна среда на съответна страна.

" В случая с акцията на каталунските сепаратисти, посланията на партиите, защитаващи испанската конституция - както ръководещи, по този начин и в съпротива - са лимитирани от послания, произлизащи от проруски медии и отчасти раздухвани от чавистки сили във Венецуела. "

Анализът обгръща 5 029 877 известия в " Туитър ", " Facebook " и други обществени мрежи. Те са оповестени в интервала от 29 септември до 5 октомври и съдържат думите Cataluña, Catalunya и Catalonia.

" Най-изненадващото нещо, намерено от този разбор, е съществуването на цяла войска от " зомби профили ", които са съвършено координирани и се употребяват за разпространение на наличие, основано от RT и Sputnik във конгреси с най-различна тема - от войната в Сирия до ситуацията в Съединени американски щати и рецесията с Каталуня ", споделят създателите. Според тях има общи черти сред тази акция и методите, употребявани за интервенция в американските избори и Брекзит.

Един от посочените образци е, шерването на публикации на RT за Каталуня, размногавани по обществените мрежи под знака #VenezuelaSalutesCatalonia (Венецуело поздравява Каталуня) и постоянно включващи споменаване на НАТО, Европейски Съюз и Джулиан Асандж.

Една от най-споделяните публикации на Sputnik е " Мадуро: Рахой би трябвало да дава отговор пред света за това, което стори в Каталуня ".

Половината изявления, размноавани от RT преди и след 1 октомври са за полицейско принуждение и под заглавия като " Мощно видео: Брутални полицейски репресии против гласоподаватели от каталунския референдум " и " Каталуня избира ориста си сред полицейски палки и гумен патрони ".

Фактът, че посредством мрежата от ботове и зомби профили тези публикации са били споделяни повече от новините от испански медии като организация EFE и телевизия RTVE или известни в интернационалните вести източници като лондоският " Гардиън " или CNN, демонстрира, че " съветските медийни конгломерати RT и Sputnik са взели участие в преднамерена тактика за манипулиране на световния спор за Каталуня в цифровите мрежи ".

 Венецуелнският президент Николас Мадуро театралничи с каталунското знаме - фотография, популяризирана от @MarinoEscalante - един от най-активните чавистки профили в каталунската рецесия.
Венецуелнският президент Николас Мадуро театралничи с каталунското знаме - фотография, популяризирана от @MarinoEscalante - един от най-активните чавистки профили в каталунската рецесия.

В тази акция максимален дял са имали профили, симпатизираищ на чавизма или основани във Венецуела (32%), следвани от анонимни профили за само да развъждат наличие на RT и Sputnik (30%), ботове (25%) и самите профили на тези две медии (10%) Едва 3% от разпространението на информация и диалога по събитията са идвали отвън тази група.

За анонимните профили анализът демонстрира, че болшинството от тях " са свързани със или за основани във Венецуела и показват благосклонности към режима на Николас Мадуро и Обединената социалистическа партия или нейния починал водач Уго Чавес ". В някои случаи тези профили разгласяват едно и също известие в едно и също време, което навежда на мисълта, че това не са действителни хора, а стратегии за автоматизирано заливане на мрежата с послания.

Заключението на разбора е, че по този метод позициите на групи, обявяващи се в отбрана на самостоятелност на Каталуня и срещу испанското държавно управление тотално са доминирали диалога на тази тематика на британски, испански и каталунски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР