Испанският вестник Ел Паис пише за руската намеса в политиката

...
Испанският вестник Ел Паис пише за руската намеса в политиката
Коментари Харесай

Ел Паис: Мрежите на руската намеса в Испания

Испанският вестник " Ел Паис " написа за съветската интервенция в политиката на Испания, за устрема на Москва да сътвори ултрадясно придвижване в страната, да изостри каталунската рецесия и да всява разкол. Изданието подлага на критика испанското държавно управление за " плахата реакция " и страха да не " ядоса Кремъл ".

Близкият до Кремъл съветски магнат Константин Малофеев ръководи интернет порталите Katehon.com и Geopolitica.ru на испански език, които популяризират ултрадесните тези на съветски и испански журналисти, отбелязва вестникът.

Сайтът Katehon твърди, че е " изчерпателен център " и " самостоятелна общественост от специалисти от разнообразни страни ". Сайтът излиза на британски, испански, френски и арабски език.

" Аналитичният център " се управлява от капиталовия банкер Контантин Малофеев, който е измежду съветските олигарси, които обезпечават финансиране за дирижирани от Кремъл политически партии и акции в чужбина. Малофеев попадна в листата на лицата, против които Западът вкара наказания поради анексирането на Крим от Русия. В управлението на " центъра " са също Сергей Глазев, стопански консултант на Путин, както и известният в България Леонид Решетников, някогашен шеф на Руския институт за стратегически проучвания.

Katehon събира или популяризира текстове на хора, които застъпват ултрадесни идеологически позиции. През последните месеци се появиха изявления на няколко младежи, които съветската телевизия RT и организация Sputnik непрекъснато интервюират в качеството им на анализатори, написа " Ел Паис ". Публикациите притеглят вниманието към срещи с откровена ултрадясна ориентировка.

В няколко от тях се загатва Русия, постоянно в позитивна светлина.

Преди месец в Katehon дебютира испанката Инма Секи, известна с това, че се кандидатира за кмет на Куенки от дясната партия Vox. Тя написа за съветския клуб на феновете на коридата. " Смятам, че Русия – това е Европа, и че тази медия е първата стъпка. В реалност, моята линия съответствува с линията на тази медия ", споделя тя.

Katehon популяризира и подправени вести – да вземем за пример за съпричастност на Хилари Клинтън към пет убийства или че фондът на Сорос бил съставил " черен лист " с проруски настроени испански публицисти. Към това се прибавят и изказванията, че Съединени американски щати оказват помощ на терористите да избягат от Сирия и груби хомофобски подмятания, написа " Ел Паис ".

Председателят на Katehon Константин Малофеев също по този начин е основател и началник на фонда " Свети Василий Велики ", който провежда конгреси за сливане на всички представители на крайнодесните партии от цяла Европа, в това число шепата испански карлисти, поради офанзивите на главните им врагове: либерализма, атеизма, абортите, хомосексуалните.

Порталът Katehon е част от " екосистемата " на медии и хипотетични институти, които си споделят наличие и препратки кръгово (такива като geopolitica.ru или El Espía Digital) и употребяват общи сътрудници – както руснаци, по този начин и испанци.

Според Франциско Малаваси, откривател на съветските способи за внедряване на пропагандния дискурс в чужбина, връзката с крайнодесните е обусловена от събитията. В взаимозависимост от това какво ще стане през новата година, те биха могли да станат съдружници на някаква крайнолява организация или организации от различен вид, в случай че последните нападат Европейския съюз. Те се стремят да пораждат безпорядък, споделя Малаваси. Той допуска, че това са аргументите пропагандата да популяризира тези в поддръжка на каталунския фракционизъм, които са извънредно надалеч от тезите на испанските крайнодесни.

" Ел Паис " разгласява и друга публикация, в която подлага на критика бездействието на испанското държавно управление.

Макар през 2017 година съветските мрежи, употребявани за интервенция във вътрешните работи на непознати страни да реализираха своите цели – възползваха се от каталунската рецесия, с цел да разпространят отрицателен имидж на Испания измежду интернационалните й сътрудници, испанското държавно управление и парламент не започнаха нужните ограничения, написа изданието.

Бюджетът, обособен от Европейската комисия за отбрана на страните на Европейски Съюз от вмешателство във вътрешните им каузи, е извънредно стеснен. Испания не е потърсила подпомагане и от Центъра за стратегически връзки на НАТО за противопоставяне на дезинформацията. В резултат Испания остава беззащитна на фона на непрекъсната интервенция освен от съветските медии и организации, само че и от медиите и организациите на чавистите, твърди " Ел Паис ".

На 13 декември вицепремиерът на Испания Сорайа Санчес де Сантамария разгласи, че през 2018 година ще бъде основан Център за интервенции по сигурността, който ще се заеме със отбраната на компютърните мрежи на испанските държавни институции от хакерски атаки.

Според изданието обаче нито едно от сега съществуващите испански ведомства " не се занимава с битка против разпространението на недостоверни вести в обществените мрежи ". Междувременно задачата на тези вести е дестабилизация и те могат " да застрашат сигурността на страните ", се споделя в резолюцията, импортирана на 18 декември в Народното събрание от групата на Народната партия.

Министърът на защитата Мария Долорес де Коспедал при започване на декември разгласи, че ще предложи на Народното събрание да се сътвори " работна група " с присъединяване на депутати и редактори на най-големите медии, с цел да се направи разбор " на осведомителната война " (по израза на министъра) и да предложи ограничения за противопоставяне, припомня изданието.

Тази концепция обаче не е упомената в препоръчаната от нейната партия резолюция.

Позовавайки се на данни от институции, подотчетни на Европейски Съюз и НАТО, вестникът акцентира, че Кремъл влага в своите медии до 1 милиарда евро годишно, RT участва в стотици страни, а Sputnik разгласява новините си на 33 езика. Руското държавно управление ускорява резонанса на своите " лъжливи вести " и недостоверни информации благодарение на по този начин наречените " заводи за тролове ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР