Испанският Върховен съд започна първото заседание от процеса срещу 12

...
Испанският Върховен съд започна първото заседание от процеса срещу 12
Коментари Харесай

Започна процесът срещу 12 лидери на каталунските сепаратисти

Испанският Върховен съд стартира първото съвещание от процеса против 12 водачи на каталунските сепаратисти, упрекнати за организирането на референдум за самостоятелност на Каталуния през октомври 2017 година, съобщи Ройтерс.

Срещу подсъдимите са предявени обвинявания за протест, безредици и корист с публични средства по отношение на референдума. Те няма да получат думата през днешния ден, тъй като първият ден на процеса във Върховния съд е отдаден на процедурни въпроси.
12
Каталунците гласоподаваха с огромно болшинство за обособяване от Испания на референдума, който беше бойкотиран от поддръжниците на оставането в страната. Гласуването провокира конституционна рецесия в страната и през есента на 2017 година централното държавно управление разпусна районното държавно управление на Каталуния.

Повечето от 12-те сепаратистки водачи се намират в ареста от над година. Прокуратурата желае 25-годишна присъда за някогашния каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Останалите, в това число някогашни министри и двама водещи деятели, може да получат присъди от 16 до 17 години.
12 Очаква се процесът да продължи минимум три месеца, през които ще бъдат разпитани близо 600 очевидци. Сред тях е и Мариано Рахой, който беше министър председател по време на референдума.
Процесът на 12-те сепаратистки водачи е инспекция за устойчивостта на испанската правосъдна система и демокрацията в страната, съобщи на конференция в Берлин някогашният каталунски министър председател Карлес Пучдемон.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР