Испанският Върховен съд днес се очаква да се произнесе по

...
Испанският Върховен съд днес се очаква да се произнесе по
Коментари Харесай

Испания очаква днес да бъдат обявени присъдите на каталунските сепаратиски лидери

Испанският Върховен съд през днешния ден се чака да се произнесе по делото против каталунските сепаратиски водачи за ролята им в референдума за самостоятелност през 2017 година, съобщи Би Би Си. В Каталуня има засилено полицейско наличие поради опасения, че в случай че бъдат приети за отговорни, присъдата им може да разпали нови митинги в региона.

Обвиненията против 12 политици и деятели варират от протест до подбуждане към непокорство и корист с обществени средства. Всички те отхвърлят да имат виновност. Девет от тях може да бъдат наказани на затвор.

Макар да се счита, че съдът е отхвърлил опцията да ги осъди по най-сериозното обвиняване – в протест – вероятността от отнемане от независимост остава. Обвинението в подбуждане към непокорство, което не включва поощряване на принуждение, може да докара до 12 години затвор.

Някои от 12-те упрекнати заемаха висши позиции в каталунското държавно управление и районния парламент, а други бяха авторитетни деятели.

Обвиняемите споделиха пред съда в Мадрид, че са жертви на неправда в дело, построено върху " подправени " обвинявания.

Девет от тях към този момент прекараха няколко месеца в прелиминарен арест, а останалите трима бяха освободени под гаранция. Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон избегна дело, откакто избяга от Испания в края на октомври 2017 година преди да може да бъде задържан, дружно с четирима други.

Според прокурорите едностранното оповестяване на независимостта е било офанзива против испанската страна.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (272)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР