Испанският Върховен съд днес лиши шестима изявени каталунски политици, избрани

...
Испанският Върховен съд днес лиши шестима изявени каталунски политици, избрани
Коментари Харесай

Пучдемон и още петима депутати бяха отстранени от регионалния парламент

Испанският Върховен съд през днешния ден лиши шестима изявени каталунски политици, определени за районни депутати, от право да заемат държавна работа поради опита им да разгласят за самостоятелна самостоятелната област Каталуния, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Съдия Пабло Ярена постанови също шестимата отцепници да бъдат изправени пред съда по обвинявания в протест, за което, в случай че бъдат приети за отговорни, може да получат присъди до 30 години затвор.

Лишени от право да заемат държавна работа са някогашният районен водач на Каталуния Карлес Пучдемон, който е в Германия, и някогашният му заместител Ориол Жункерас.

Лярена даде право на районния Народното събрание в Барселона, където шестимата още веднъж бяха определени за депутати, да реши дали на тяхно място в законодателния орган да влязат други избраници.

Съдия Ярена беше претрупан да проверява събитията в Каталуния през октомври м.г., когато държавното управление на Пучдемон подцени правосъдна възбрана и организира референдум за самостоятелност, а Народното събрание в Барселона едностранно разгласи самостоятелност.

Тези събития дадоха начало на най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия насам.

След приключването на следствието на арбитър Ярена шестимата каталунски политици, някои от които са в прелиминарен арест, ще бъдат изправени пред съда. Според испанската преса делото против тях може да стартира през октомври.

Общо 25 каталунски видни политици са упрекнати за присъединяване си в опита за оповестяване на самостоятелност на самостоятелната област на 27 октомври м.г., когато районният парламент утвърди декларация за самостоятелност. Тринадесет са упрекнати в протест и ги грози опасност от до 25 години затвор. Деветима от тези 13 са в прелиминарен арест, а другите четирима избягаха в чужбина, измежду тях и Пучдемон.

Ако желаят да запазят безспорното си болшинство в каталунския парламент, покровителите на независимостта би трябвало да заменят тези шестима депутати, които няма да могат да участват на пленарни съвещания, с други.
"Това решение разкрива нивото на качеството на демокрацията в испанската страна " написа Пучдемон в Туитър.

"Вотът на жителите е потиснат от "правосъдие ", което продължава да прави политика ", добави каталунският политик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР