Испанският туристически бизнес е много ядосан на британските туристи и

...
Испанският туристически бизнес е много ядосан на британските туристи и
Коментари Харесай

Испания е напът да каже "баста" на британските туристи

Испанският туристически бизнес е доста сърдит на английските туристи и това няма нищо общо с Брекзит. Британските медии имат поредност изявления за подправени недоволства от стомашни проблеми след почивка в чужбина, главно в Испания, и последвали немалки компенсации. Някои испански хотелиери към този момент са решили, че няма да одобряват повече посетители от Острова, оповестяват английски издания.

Из дебрите на питателните отравяния

От 20 година Мигел ръководи един от двата най-големи хотела на Майорка, който предлага олинклузив пакети. Обичайно годишно там отсядат към 9 хиляди британци и много повече германци и холандци, споделя в собствен репортаж " Гардиън ".

И в случай че допреди две години във въпросния хотел са получавани по към 2 недоволства на година, свързани с храната, през 2016 година те са били...200. Гостите декларирали, че са получили хранително отравяне. Всички те идват от британци. Нито едно не е получено от германци или холандци. Освен това никой от оплакващите се след това не го е направил на място. Всички сигнали са подадени посредством английски компании, профилирани в активността по напредване на недоволства на туристи.

Хотелът, ръководен от Мигел, е станал жертва зараза от хранителни отравяния. Компаниите, които в този момент са фокусирали бизнеса си в напредване на недоволствата на английските туристи, са същите, които преди години са обещавали огромни компенсации от застрахователи на недобросъвестни водачи. Там основни са били подправени пострадвания в региона на врата.

Самите компании в този момент окуражават туристите да желаят компенсации за хранителни отравяния. Основна цел са тези, избрали ол инклузив предложения, което улеснява фирмите сполучливо да съдят хотелите, виновни за това, което употребяват гостите им.

700% повече недоволства

Проблемът е толкоз изострен, че предходната седмица туроператорите предизвестиха, че това лято може да се постави завършек на този тип туризъм и даже заплашиха, че може хотелиерите да откажат да одобряват британци.

Испанските хотелиери са разочаровани и ядосани от тези искания за отравяне. " Нашето чувство е, че не сме предпазени от закона. Би трябвало гостът да е този, който да потвърди, че се е отровил, а не ние да потвърждаваме, че това не е по този начин. Те даже не би трябвало да вървят на доктор и документът от прегледа да се приложи към претенцията им ", разясняват хотелиери, поискали анонимност.


© Dani Cardona, Reuters

Инма Бенито, която оглавява Федерацията на хотелиерите на Майорка, показва, че подправените искания костват на Балеарския остров 50 млн. евро през предходната година, когато недоволствата са се повишили със 700 % спрямо 2015 година

Турция и България също са пострадали

Испания не е единствената страна, към която са нарастнали претенциите на английските туристи. По данни на Министерството на външните работи на Англия недоволствата, свързани със стомашни проблеми, са нарастнали и от туристи, били в Турция и България, а хотелиерите от Кипър са застигнати от " хранителни " искания за 5 млн. паунда.

Захариас Йоанидис, който оглавява асоциацията на кипърските хотелиери, дефинира този феномен като извънредно английски и той го счита за проведена престъпност. Той също споделя пред английската преса, че недоволствата всекидневно идват, когато туристите са се прибрали вкъщи. Призовава да се вземат ограничения, с цел да се отбрани положителното име на болшинството измежду тях.

А британци са съвсем половината туристи (от общо 3.2 млн.), които избират Кипър за ваканцията си всяка година. Мариос Цанакас, чиновник от Кипърската туристическа организация, признава, че доста хора от туристическата промишленост на острова са мощно фрустрирани.

В подвластна от туризма стопанска система като тази на Кипър, секторът се трансформира в пленник на туроператорите, предлагащи олинклузив почивки, където непроменяемо се получават недоволствата. " Не можеш да спориш с тях, тъй като те са тези, които ти водят туристи ", изяснява Цанакас.

Почивка за 500 паунда, обезщетение - 3 хиляди паунда

Проблемът в Испания обаче е изключително изострен. Компаниите, които се занимават с недоволствата на английските туристи, натъртват на въпросите в иберийската страна, като им изясняват, че могат да получат до 3 хиляди паунда за случай на хранително отравяне в олинклузив хотел, където постоянно за почивката си са платили общо 500 паунда.

Някои от туристите са уведомявани, че единственото доказателство от което се нуждаят, е да покажат касова записка за купена опаковка лекарство против разстройство в съответния курорт. Линейка, с надпис Claims Clinic, през предходната година е видяна да обикаля Тенерифе, да паркира пред хотели и медицински центрове. Допълнителен надпис гласи: " Оплачете се през днешния ден - попитайте за детайлности ".

Властите обаче са почнали да работят. По-рано този месец полицията е арестувала един британец в Алкудиа и е разпитвала различен обвинен, че е обвързван с подправените сигнали. Местната полиция е оповестила, че това е част от следствие за подправени сигнали за хранително отравяне, като двамата са обвинени, че особено пропагандират туристи да се оплакват.

" Да спрем измамите с заболявания "

Във Англия пък туристическата организация Abta през предходната седмица стартира акция " Да спрем измамите с заболявания ", призовавайки държавното управление да затвори законовата малка врата, която окуражава юристите да пропагандират хора, които не са потърпевши, да настояват, че са се разболели от храната в хотела.

Изпълнителният шеф на Abta Марк Тейнзър разяснява пред itv.com, че този тип измами са най-големият проблем на туристическата промишленост сега.

На уеб страницата си организацията е разположила голям брой изявления, в които се споделя до какво може да доведат тези измами - като да вземем за пример по-високи цени на ваканционните пакети за английски туристи, зов към министъра на правораздаването да обърне внимание на казуса, какво да се оправи, в случай че някой има действително съображение да се оплаче.

Разболяващи ваканции

Всеки, който напише в гугъл " holiday sickness ", ще види, че там изобилства от предложения на компании, които твърдят, че всяка година съумяват да компенсират туристи, които са претърпели вреди по време на ваканцията си, освен това без да имат взимат такса или пък след погашение на отплата, да са принудени да поемат адвокатски разноски.

SickHoliday.com съответно се показва като водач в бранша и се популяризира в 130 радиостанции. Създадена през 2014 година за предходната година компанията има оборот от 3 млн. паунда и облага от 350 хиляди паунда. След недоволство нейните клиентите са получавали приблизително по 1500 паунда до момента в който чиновниците, които се занимават със съответния проблем, взимат към 2 хиляди паунда. От компанията показват, че се борят за това да изобличават лъжливите недоволства, както и че изказванието, че множеството са такива, е погрешно.

По публични английски данни недоволствата на туристи са към 35 хиляди годишно като 25 хиляди от тях са законни. " Така че съгласно нас акцията на Abta не адресира действителен проблем ", показват създателят на компанията. Според него растящият брой на недоволствата е поради нарасналата осведоменост на туристите за това, че може да се оплачат, в случай че са третирани неприятно. И че в действителност казусът идвал от хотели, където хигиената е неприятна, а храната - несъответствуваща за консумация от хора.

Властите на Острова стартират да работят

Във Англия организацията, която контролира бизнеса, занимаващ се с тези искания, оповестява пред " Обзървър ", че до Министерството на правораздаването е изпратен лист с 21 компании, въвлечени в тези измами.

През предходната седмица пък в словото си кралица Елизабет разгласи, че ще бъде комплициран завършек на подправените застрахователни искания, с което има възможност ограниченията да се разпрострат и върху измамите в туризма.

Рамон Есталейа, общоприет секретар на Испанската хотелиерска асоциация, е отрекла пред " Гардиън " да има решение олинклузив офертите за английски туристи да бъдат спрени, като дефинира това като нелегално и контрапродуктивно за хотелиерите. Но предизвестява, че някои обособени хотели може да затворят вратите си за английски гости.

Мариос Цанакис от Никозия счита, че казусът е в английското законодателство, което разрешава да бъдат обезщетени туристи след подправени сигнали. " Не може 500 души да употребяват едно и също и единствено британците да получат отравяне ", показва той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР