Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че правителството му ще предложи

...
Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че правителството му ще предложи
Коментари Харесай

И в Испания е предложен нов "закон за сексуалното съгласие"

Испанският министър председател Педро Санчес заяви, че държавното управление му ще предложи нов " закон за половото единодушие " за да се отстрани неяснотата в настоящия, съобщи Би Би Си.

Представяйки мярката, той разгласи, че секс без категорично единодушие ще бъде считан за обезчестяване сходно на закона, който влезе в действие в Швеция по-рано този месец.

Поводът за новата разпоредба е групово обезчестяване, провокирало всеобщи митинги в Мадрид и други испански градове. Пo време не годишния фестивал " Сан Фермин " в Памплона през 2016 година петима мъже насилват 18-годишно момиче, след което крадат телефона ѝ. Двама от нападателите снимат видеоклипове, които споделят в група на име " Глутницата " (La Manada) в обществена мрежа. С това име стават известни мъжете, когато избухва абсурдът.

Жертвата завежда дело за обезчестяване, само че членовете на " Глутницата " настояват, че е било колективен секс по взаимно единодушие, а дамата е направила обвиняванията от боязън, че видеоклиповете могат да бъдат забелязани от други хора.

Въпросните записи са употребявани в полицейското следствие и правосъдния развой. Петимата мъже са наказани на 9 години затвор за полово посягане вместо полово принуждение, за което се присъждат 12 до 15 година Решението не е финално и членовете на " Глутницата " са освободени на 22 юни 2018 година под гаранция от 6 хиляди евро, а измежду групата са държавен защита и боен, които са върнати на работа.

Според полицейските отчети жертвата е посочила " пасивно или неутрално " отношение по време на офанзивата, което двама от съдиите интерпретират като единодушие, а различен разяснява, че тя даже наподобява като че ли се любува, напомня английският вестник " Гардиан ". Друг мотив за намаляването на присъдата е, че е имало " минимално принуждение ".

В момента испанското законодателство приема за обезчестяване единствено случаи, в които има принуждение или опасност за жертвата. А съгласно новото предложение " може да се одобри за обезчестяване даже в случай че жертвата не се съпротивлява ".

" Ако тя е гола, интензивно взе участие и се любува, явно има единодушие. Ако плаче, скована като кукла и очевидно не се любува, тогава няма. ", споделя юрист, който взе участие в правенето на предлагането.

" За да бъде ясно, госпожи и господа, в случай че те кажат " не ", значи " не ", и в случай че не кажат " да ", това също значи " не ", съобщи Санчес пред Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР