Испанският премиер Педро Санчес призова за преговори с руския президент

...
Испанският премиер Педро Санчес призова за преговори с руския президент
Коментари Харесай

Педро Санчес в Давос: Важно е да поддържаме контакти с Путин

Испанският министър председател Педро Санчес прикани за договаряния с съветския президент Владимир Путин за преустановяване на войната в Украйна в коментар в границите на Световния стопански конгрес в Давос, съобщи ДПА.

" Важно е да поддържаме контакти с Путин ", съобщи Санчес в Давос през вчерашния ден.

" Силно се застъпвам за това, да вземем за пример, френското държавно управление и немското държавно управление... да поемат водеща роля тук ", сподели той пред телевизия CNN.

Според него би било допустимо връщане към договаряния с присъединяване на Германия, Франция, Русия и Украйна в нормандския формат, открит преди началото на войната.

Останалите страни членки на Европейски Съюз биха подкрепили Париж и Берлин в сходна самодейност, сподели Санчес.

Запитан дали Путин може да изтълкува желанието за диалози от страна на Запада като " уязвимост ", Педро Санчес отговори: " Не, не мисля по този начин ".

По-рано външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес изрази запаси по отношение на възможна доставка на бойни танкове " Леопард " от неговата страна за Украйна.

Коментарите отразяват разликите по тематиката в испанското държавно управление, отбелязва ДПА. Лявоцентристката Испанска социалистическа работническа партия на Санчес си партнира с по-малката, по-лява партия " Обединени ние можем " (Unidas Podemos), която подлага на критика оръжейните доставки за Украйна.

През юни, съгласно известия в медиите, Испания е обмисляла доставки на " Леопард " от по-стария вид - 2 А4. Петдесет и три броя от тези танкове са изведени от приложимост и се съхраняват в оборудване в Сарагоса от 2012 година насам.

След седмици на спекулации по отношение на тази доставка министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес съобщи през август, че танковете са в " безусловно окаяно положение " и че към този момент не е допустимо да бъдат ремонтирани. Това провокира удивление във военните среди, показва организацията.

Испания разполага с общо 108 танка " Леопард " 2 A4 и 229 танка " Леопард " 2E - версия на 2A6, приспособена към испанските условия, припомня ДПА.

Отава привика съветския дипломат поради цивилните жертви в Украйна

Канада привика посланика на Русия в Отава поради нападенията против цивилни жители в украинския град Днепър, при които починаха минимум 45 души, в това число няколко деца, заяви канадският министър на външните работи Мелани Жоли, представена от Ройтерс.

Официални представители са изяснили пред посланика, че Канада не приема " бруталността на неотдавнашните съветски офанзиви против цивилни жители в Днепър ", съобщи Жоли пред кореспонденти в Торонто.

Нападението против жилищна постройка в Днепър в събота беше най-смъртоносното за последните три месеца. Украйна заяви, че постройката е била изумена от съветска ракета Kh-22. Кремъл твърди, че вълната от ракетни удари в събота не е била ориентирана към жилищни здания.

Канада, сходно на други западни страни, наложи необятни наказания против Русия поради нашествието й в Украйна. Министърът на външните работи Мелани Жоли съобщи, че Отава ще продължи да държи Москва виновна.

Канада разгласи също, че ще достави 200 бронетранспортьора " Сенатор " като като част от военната си помощ за Украйна.

" Ние ще продължим да задушаваме съветския режим с координирани наказания и ще продължим да противодействаме на съветските неистини с обстоятелства ", съобщи Жоли на взаимна конференция с английския външен министър Джеймс Клевърли, който бе на посещаване в Торонто след аудиенция в Съединени американски щати.

Канадски и английски военни образоват украински бойци в Обединеното кралство. Мелани Жоли съобщи, че още канадски специалисти ще се причислят към английската осведомителна работа, която се бори против съветската дезинформация.

МААЕ разполага свои екипи в четирите атомни централи на Украйна

Международната организация за атомна сила (МААЕ) разполага свои екипи в четирите украински атомни електроцентрали, с цел да понижи риска от тежки повреди, до момента в който войната на Русия против Украйна продължава, заяви ръководителят на организацията Рафаел Гроси, представен от Асошиейтед прес.

МААЕ към този момент има непрекъснато наличие в най-голямата нуклеарна централа в Украйна и в Европа - в Запорожие, която се управлява от съветските сили от март, припомня АП.

Международната организация ще разположи минимум 11 свои специалисти във всяка от централите, в това число в затворената АЕЦ в Чернобил, в която през 1986 година стана смъртоносна нуклеарна повреда, довела до разпространяване на радиоактивни боклуци над огромна част от Европа.

Рафаел Гроси дойде тази седмица в Украйна, с цел да разположи личен състав на МААЕ във всяко нуклеарно оборудване в страната. В сряда той посети Чернобил, а във вторник - Ровно.

Служителите ще останат толкоз дълго, колкото изиска украинското държавно управление, сподели той.

Експертите на МААЕ в Украйна ще задълбочат техническата експертиза във всяка централа, с цел да предотвратят нуклеарни повреди. Те ще следят системите за нуклеарна сигурност и системите за сигурност.

Запорожката атомна електроцентрала се намира на фронтовата линия на продължаващите към този момент 11 месеца сражения сред украинските и съветските сили. Руските сили превзеха оборудването през март и от този момент то нееднократно е било подлагано на обстрел. Всичките шест реактора са спрени, макар че централата към момента е обвързвана с електрическата мрежа от съображения за сигурност.

Ръководителят на МААЕ упорства за основаване на зона за отбрана към централата в Запорожие, където интернационалната организация участва към този момент повече от четири месеца.

 

Източник Дир.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР