Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет

...
Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет
Коментари Харесай

Испания увеличава минималната заплата с 22%, през 2019 година тя ще стане 1050 евро

Испанският министър председател Педро Санчес разгласи в сряда, че неговият кабинет ще утвърди през идната седмица нарастване на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което покачване ще влезе в действие през 2019 година.

"Най-голямото от 1977 година насам нарастване ще бъде показано на съвещание на кабинета в Барселона на 21-ви декември ", уточни той пред испанския парламент, оповестява Франс прес, осведоми БНР.

"Една богата страна не може да има небогати трудещи се ", добави Санчес, от който се чака да изиска предварителни общи избори идната година.

Мярката съставлява част от проектобюджета за 2019 година на социалистическото държавно управление, препоръчан още през октомври, който обаче не съумя да мине през Народното събрание на страната. Това значи, че бюджетът ще бъде признат чрез държавен декрет.

Съобщението е реалност, откакто в понеделник френският президент Еманюел Макрон предложи месечно нарастване на минималната заплата във Франция със 100 евро от идната година, пробвайки се по този метод да потуши митингите на така наречен "жълти жилетки ", които раздрусаха страната през последните седмици.

Трябва да се има поради, че след години на политики на строги икономии за справяне с последствията от финансовата рецесия от 2008 година, редица държавните управления са подложени на все по-голям напън за облекчение на тези политики, изключително във връзка с по-ниско платените жители.

Според испанските държавни планове увеличението от следващата година на минималната работна заплата с 22% ще коства на страната 340 млн. евро годишно.

Работодателските организации, както и опозиционните консервативни партии в испанския парламент – Народната партия (НП) и „ Сиудаданос “ – обаче се опълчват на това увеличение, заявявайки, че това ще навреди на разкриването на нови работни места.

Лидерът на Национален парк Пабло Касадо съобщи, че бюджетът за 2019 година, който включва и данъчни покачвания, е "икономически самоубийство ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР