Испанският премиер Мариано Рахой призова каталунските сепаратисти да номинират спазващ

...
Испанският премиер Мариано Рахой призова каталунските сепаратисти да номинират спазващ
Коментари Харесай

Рахой призова: Каталунците да изберат премиер, различен от Пучдемон

Испанският министър председател Мариано Рахой прикани каталунските сепаратисти да предлагат спазващ закона претендент за водач на Каталуния на мястото на Карлес Пучдемон. Пучдемон живее в Белгия, откакто Мадрид издаде заповед за задържането му, съобщи Франс прес.

На протест на ръководещата Народна партия в южния град Кордоба Рахой изрази вяра, че " ще бъде номиниран човек, който вижда нещата иначе и най-много който споделя: аз съм политически началник и по тази причина ще съблюдавам закона, тъй като това е мое обвързване и по този начин се прави в демократичните страни. "  

Ръководителят на държавното управление на Каталуния Карлес Пучдемон бе свален от служба с целия си екип на 27 октомври от централното държавно управление на Испания, което сложи Каталуния под директно ръководство броени часове след оповестяването на " Каталунска република " в Барселона, написа Блиц. 

Испания е издала заповед за задържане на Пучдемон за протест и бунт. 

Сепаратистите получиха безусловно болшинство в каталунския парламент на предсрочните районни избори на 21 декември, свикани от Мадрид с вярата да се постави завършек на рецесията. 

Пучдемон се надяваше да бъде определен за водач на Каталуния в свое неявяване, само че испанският Конституционен съд забрани такава процедура. 

Заседанието на каталунския парламент, на което трябваше да се избере нов началник на държавното управление на Каталуния, бе планувано за 30 януари, само че е отсрочено за неопределена дата. 

Сред каталунските сепаратисти породиха напрежения сред тези, които желаят да изберат Пучдемон непременно и призоваващите да се издигне различен претендент, с цел да се излезе от рецесията. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР