Испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де

...
Испанският премиер Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де
Коментари Харесай

Испанският вицепремиер стана премиер на Каталуния


Испанският министър председател Мариано Рахой назначи своя вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за водач на Каталуния. Това се показва в документ, оповестен през днешния ден в Държавен вестник.

Новината идва, откакто нощес Мадрид задейства член 155 от Конституцията, който разрешава автономията на богатия район да бъде прекъсната. В документа се прецизира, че контролът върху другите министерства на районното държавно управление ще бъде трансфериран на съответните министерства на Испания.

В петък Народното събрание на Каталуния утвърди резолюция за оповестяването на самостоятелна република. Веднага по-късно Рахой разгласи, че е разпуснал каталунския парламент и е насрочил районни избори на 21 декември, с които да възпре сепаратиското придвижване в Каталуния. Това е първата допустима дата, защото по закон изборите би трябвало да се проведат минимум 54 дни след оповестяването им в каталунския формален вестник.

На 1 октомври в района се организира референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от 5,31 млн. каталунски гласоподаватели, като 90,18% се оповестиха за самостоятелност. Мадрид счита допитването за нелегално и не признава резултатите му. /АФП, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР