Испанският премиер Мариано Рахой е в Барселона за първи път

...
Испанският премиер Мариано Рахой е в Барселона за първи път
Коментари Харесай

Рахой: Каталуния е на всички, тя трябва да бъде свободна и демократична

Испанският министър председател Мариано Рахой е в Барселона за първи път от замразяването на автономията на Каталуния. Часове по-рано 750 000 души стачкуваха в каталунската столица против ареста на политици. Демонстрантите упрекват испанското държавно управление в лов на вещици и политическа разпра посредством съда.

 © Българска телеграфна агенция
Край на " опустошителния фракционизъм " в Испания - това, съгласно Мариано Рахой ще бъде изходът от идните районни избори в Каталуния. Две седмици, откакто Мадрид замрази автономията на региона, испанският министър председател е в Барселона, с цел да поддържа претендента на своята " Народна партия ". Ще ръководят ли още веднъж сепаратисти богатата североизточна област или не - решението, съгласно него е в ръцете на тихото болшинство.
Мариано Рахой, министър председател на Испания: Надяваме се на 21 декември да има висока изборна интензивност, тъй като единствено по този начин можем да променим политическата сцена. Правилата на играта би трябвало да бъдат зачитани. Каталуния е на всички, тя би трябвало да бъде свободна и демократична. Единственият метод това да стане, е в случай че тихото болшинство отиде да гласоподава.
Той още веднъж отбрани решението си да задейства член 155 и да замрази автономията, само че акцентира, че това е бил единственият ход, откакто е изчерпал всички други варианти за завършек на каталунската рецесия. Призова бизнеса да не напуща Каталуния, с заричане, че скоро обстановката ще се възстановява. От началото на акцията за разединение 2400 компании са се преместили от региона.

И до момента в който Рахой е в Каталуния, четирима от уволнените министри и отстраненият министър председател Карлес Пучдемон към момента са в Брюксел. Макар и да са застрашени от 30-годишна присъда, те са безапелационни, че ще вземат участие на идните избори.

Според последните изследвания, досегашният съдружен сътрудник на Пучдемон - сепаратистката Републиканска левица, ще получи най-вече гласове. Втора се чака да бъде ръководещата " Народна партия ", която на предходните избори получи единствено 8,5%. Партията на Рахой се надява да притегли на своя страна всички, които виждат в нея единствения вид за опазване на единна Испания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР