Испанският пазар на недвижими имоти, на стойност 6 трилиона долара,

...
Испанският пазар на недвижими имоти, на стойност 6 трилиона долара,
Коментари Харесай

Пазарът на недвижими имоти в Испания, на стойност 6 трилиона долара, се запътва към срив

Испанският пазар на недвижими парцели, на стойност 6 трилиона $, отива към нов срив, съгласно икономисти. Въпреки че е прекомерно рано да се оценят цялостните размери на удара върху търсенето, съгласно анализаторите сривът в цените на жилищата през 2020 година може да варира от 6,5% до 15%, предава Bloomberg.

" Намираме се в интервал на спад, който ще остане и до септември ", съобщи Гонсало Бернардос, професор по стопанска система, който управлява магистърската стратегия за недвижими парцели в университета в Барселона. " До края на годината цените ще паднат с 12%, тъй като това е може би най-рязката икономическа рецесия, която сме имали ", съобщи той.

Сривът идва откакто испанският пазар на недвижими парцели набъбна с 32% след достигането на равнището на предходния срив при започване на 2014 година Спадът в цените на жилищата се усеща съществено в страна, в която собствеността е към 80%.

Големи спадове

Други анализатори предвиждат спад от над 10% тази година. Сред тях са Реймънд Торес от мозъчния концерн Funcas в Мадрид и Алехандро Инуриета, съветник по парцели и някогашен икономист в испанското министерство на стопанската система. Фернандо Родригес де Акуна, шеф консултантска компания за недвижими парцели R.R. de Acuna & Asociados, предвижда спад от 6,5%.

Консултантите споделят, че нито един фактор не е толкоз значим за цените на жилищата, колкото растежът на работните места и икономическите вероятности. Според Bank of Spain Брутният вътрешен продукт би могъл да се свие с до 15% тази година при най-лошия сюжет, до момента в който процентът на безработица - 14% преди пандемията - може да скочи до сред 18% и да стигне до 23,6%.
 Кои пазари на парцели в света могат да се възползват от коронакризата?
Кои пазари на парцели в света могат да се възползват от коронакризата?

Градовете с малко население ще бъдат най-желаните дестинации за покупка на парцел

Навара и Кастилия и Леон, два от районите с най-голям % на болест, регистрираха някои от най-големите спадове на цени през май на годишна база, сочат данни, събрани от Bloomberg от здравното министерство, статистическата организация INE и Idealista.com, най-големият уебсайт за продажби на парцели в страната.

За разлика от районите с минимум случаи на 100 хиляди души население - Андалусия, Балеарските острови и Мурсия - цените на жилищата се повишават с 3,8% на 6%.

Все отново има някои признаци, че сривът на жилищния пазар няма да бъде толкоз тежък, колкото при предходната рецесия. Цените на вторичния пазар в Испания ще паднат с 6% до 7% тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР