Испанският министър-председател Педро Санчес се среща със сепаратисткия лидер на

...
Испанският министър-председател Педро Санчес се среща със сепаратисткия лидер на
Коментари Харесай

Педро Санчес договаря подобряване на отношенията с лидера на Каталуния

Испанският министър-председател Педро Санчес се среща със сепаратисткия водач на Каталуния , за да усъвършенства обтегнатите връзки сред централното държавно управление и сепаратистката провинция, оповестява АП.

Не се чака огромен пробив от срещата сред двете страни, започвайки от другите позиции по въпроса за независимостта на Каталуния от останалата част на Испания.

Каталонският районен водач Ким Тора разяснява преди срещата в седалището на каталунското държавно управление в центъра на Барселона, че ще упорства Санчес да позволи законен референдум за разединение на богатия район.
 Сблъсъци в Каталуния след отстраняването на Тора
Сблъсъци в Каталуния след отстраняването на Тора

Испанската изборна комисия постанови, че той към този момент не може да взе участие

Правителството на Санчес съобщи, че референдум изобщо не предстои на коментар, защото нарушава испанската конституция .

Санчес се пробва да насочи диалога към обществените въпроси , финансирането на районите на Испания и въздействието на последните стихии в източна Испания .

Двамата водачи си приказват другарски, до момента в който се изкачват по украсена каменна стълба във вътрешния двор на средновековния замък на Хенералитат, където е каталунското държавно управление. След като влезе в заседателната зала, Тора подари на Санчес две книги за правата на индивида .

Сградата е под спомагателна полицейска защита , само че отвън постройката има малко протестиращи, спрямо последния път, когато Санчес се срещна с Тора през декември 2015 година В деня преди тази среща протестиращи се сблъскаха с полицията.

Всеки значим резултат от тази нова среща също е под въпрос , защото бъдещето на Тора като водач на Каталуния е под въпрос .
 Каталуния се стяга за предварителни избори
Каталуния се стяга за предварителни избори

Датата ще стане ясна след приемането на бюджета

Тора бе лишен от мястото си в районния парламент предишния месец , откакто каталунски съд му забрани държавна служба за 18 месеца поради непокорство . Тора апелира решението пред Върховния съд на Испания и в това време продължава да заема поста си.

Тора неотдавна разгласи, че ще свика предварителни избори незабавно щом каталунският парламент може да одобри бюджет поради обтегнатите връзки с другата сепаратистка партия, която е част от неговото съдружно държавно управление.

Девет от водачите му излежават присъди за осъществяване на нерегламентиран референдум за самостоятелност и опит за разединение през 2017 година Други водачи избягаха от страната.

Санчес се съгласи да стартира договаряния сред централното държавно управление и каталунското държавно управление като част от съглашение за продобиване на поддръжка на някои депутати-сепаратисти в испанския парламент , тък като трябваше да сформира държавно управление предишния месец .

Днешната среща с Тора не се смята за част от тези договаряния.

Социологически изследвания и резултатите от изборите демонстрират , че 7,5 милиона поданици на Каталуния са почти еднообразно разграничени по въпроса за отцепването .
 Преговорите за Каталуния - преди районните избори
Преговорите за Каталуния - преди районните избори

По-ранното изказване гласеше, че ще се изчака вотът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР