Испанският министър-председател Педро Санчес пристигна в Рабат на посещение, посветено

...
Испанският министър-председател Педро Санчес пристигна в Рабат на посещение, посветено
Коментари Харесай

Испанският премиер пристигна в Мароко

Испанският министър-председател Педро Санчес дойде в Рабат на посещаване, отдадено на възобновяване на връзките след дълбоката дипломатическа рецесия сред двете страни.

Санчес и десетина министри ще се срещнат в четвъртък с висши членове на мароканското държавно управление.

Очаква се те да подпишат редица съглашения, в това число за поощряване на вложенията, оповестиха испански държавни източници, както и да обсъдят противозаконната миграция.

Преди пътуването си Санчес е разговарял по телефона с крал Мохамед VI, който го е призовал да " затвърди новия стадий на връзките сред Мароко и Испания ", се споделя в изказване на кабинета на испанския министър председател.

Санчес посети Мароко през април предходната година, с което постави точка на траялата една година дипломатическа рецесия, която стартира да се смекчава, откакто Мадрид анулира десетилетията на неутралитет във връзка с спора за Западна Сахара и поддържа позицията на Мароко.

Кризата стартира през 2021 година, когато Мадрид разреши на Брахим Гали, водач на Фронта Полисарио, който се стреми към самостоятелност на територията на Западна Сахара, да бъде лекуван от Covid-19 в испанска болница.

Седмици по-късно повече от 10 000 мигранти нахлуха в дребния северноафрикански анклав Сеута в Испания, до момента в който мароканските гранични сили гледаха настрана, в случай, обсъждан като опит за наказване на Мадрид.

През март предходната година Мадрид разгласи " нов стадий " в връзките и съобщи, че поддържа проекта на северноафриканското кралство за лимитирана автономност на Западна Сахара под марокански суверенитет.

Според изказване на двореца крал Мохамед е поканил Санчес на по-значимо държавно посещаване в бъдеще, с цел да " ускори позитивната динамичност " в техните връзки.

След като възобнови съдействието с кралството, испанското министерство на вътрешните работи заяви, че идващите на територията му незаконни мигранти от Мароко са намалели с една четвърт през предходната година спрямо 2021 година

И двете страни бяха подложени на рецензии от правозащитни групи, откакто през юни 2022 година минимум 23 мигранти починаха при всеобщ опит да влязат в испанския анклав Мелила на северноафриканското крайбрежие.

Сближаването сред Испания и Мароко идва в миг, когато марокански политици и медии упрекват Франция, правилен съдружник на кралството, че е " провела " резолюция на Европейския парламент, критикуваща отношението на Мароко към пресата.

Мароко също по този начин отхвърли обвиняванията в корупция, в които са забъркани членове на Европейския парламент.

Рабат е считан за съдружник и в битката против екстремизма.

Марокански обвинен е арестуван по отношение на нападението с мачете против две испански църкви в южния град Алхесирас през януари. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Рабат / Мароко
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР