Испанският министър-председател Педро Санчес претърпя съкрушителен неуспех в парламента с

...
Испанският министър-председател Педро Санчес претърпя съкрушителен неуспех в парламента с
Коментари Харесай

Неуспех за Санчес за амнистията на каталунските бойци за независимост

Испанският министър-председател Педро Санчес претърпя пагубен крах в Народното събрание с отхвърлянето на законопроекта за прошка на каталунските борци за самостоятелност, което е още една илюстрация на изключителната неустойчивост на неговото държавно управление, което беше преназначено единствено преди два месеца и половина, съобщи Агенция Франс Прес.


Парадоксално е, че точно партията на водача за самостоятелност Карлес Пуигдемон, Junts per Catalunya (JxCat), гласоподава срещу този извънредно противоречив законопроект с аргумента, че той не подсигурява използването на амнистията по отношение на нейния водач, главната фигура зад опита за обособяване на Каталуния през 2017 година

Това отменяне на първо четене не значи, че текстът е зарязан, и той ще би трябвало да се върне в парламентарната комисия, където може да бъде променен. Но то илюстрира непрекъснатия напън, на който е подложена изпълнителната власт, лишена от болшинство без поддръжката на седемте си депутати.

" Унижението е непрекъснато, всеки ден, всяко гласоподаване е тестване ", подигра се водачът на дясната съпротива Алберто Нуньес Фейхоо, който още веднъж събра 45 000 поддръжници в центъра на Мадрид против тази прошка, която надълбоко разделя испанското общество.

JxCat изиска социалистите на Санчес да гласоподават ремонти, целящи да противодействат на правосъдната атака на двама магистрати, които се пробват да предотвратят използването на тази мярка по отношение на Карлес Пуигдемон.

След като социалистите отхвърлиха, JxCat гласоподава срещу законопроекта, който получи единствено 171 гласа " за ", до момента в който нужното болшинство беше 176 гласа от общо 350.

Амнистията " би трябвало да бъде цялостна и да не оставя никого настрани, никого ", предизвести водачът на депутатите от JxCat Мириам Ногерас преди гласуването.

Законопроектът за амнистията беше изискване, поискано от каталунското придвижване за самостоятелност в подмяна на значителната им поддръжка за повторното назначение на Санчес в средата на ноември.

Ако Народното събрание в последна сметка го одобри, текстът би трябвало да даде опция за прекъсване на правосъдните производства против стотици сепаратистки деятели и водачи за присъединяване им в опита за обособяване, в това число Пуигдемон, който преди повече от шест години избяга в Белгия, с цел да избегне правосъдно гонене.

JxCat категорично изиска текстът да подсигурява използването на тази прошка за лица, упрекнати в " тероризъм ", без вероятни изключения, или " държавна измяна ", което не е по този начин в сегашния план, защото Пуигдемон е застрашен да бъде упрекнат в тези закононарушения от двама магистрати.

Тези двама съдии бяха упрекнати от левицата, че имат ясни политически претекстове, защото в навечерието на гласуването, оповестиха удължаването на следствието си с още шест месеца.

Първото от тези следствия се отнася до мистериозната организация " Демократично цунами ", която стоеше зад блокадата на летището в Барселона през октомври 2019 година в символ на митинг против осъждането на водачи, подкрепящи независимостта, на затвор.

В този случай магистрат от мадридския висш съд Audiencia Nacional счита, че Пуигдемон, обвинен, че е управлявал тази организация в сянка, може да бъде упрекнат в " тероризъм ".

Миналата седмица социалистите към този момент бяха принудени да одобряват корекция, тъй че от амнистията да се възползват и хора, упрекнати в " тероризъм ", само че при изискване, че хипотетичните действия не съставляват " съществено нарушаване на правата на индивида ".

Решен да заобиколи тази корекция, единствено два дни по-късно в своето питане съдията уточни пострадванията, получени от полицейски чиновник през 2019 година, и по този метод - сериозното нарушаване на неговите права.

Във втория случай магистрат от Барселона, който подозира Карлес Пуигдемон, че е потърсил поддръжката на Кремъл за възможна самостоятелност на Каталуния, твърди, че разполага с " данни ", потвърждаващи " близки персонални връзки " сред хора, близки до водача, подкрепящ независимостта, и хора, които по това време са заемали " дипломатически постове или са имали връзки с съветските секрети служби ". Това би могло да докара до правосъдно гонене за " държавна измяна ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР