Испанският министър-председател Педро Санчес беше принуден да прекъсне пресконференция във

...
Испанският министър-председател Педро Санчес беше принуден да прекъсне пресконференция във
Коментари Харесай

Тревога от руски военни самолети прекъсна пресконференция на премиера на Испания

Испанският министър-председател Педро Санчес беше заставен да прекъсне конференция във военновъздушна база на НАТО в Литва, откакто изтребители там бяха вдигнати по неотложност, с цел да пресрещнат съветски военни самолети, съобщи " Франс прес ".

Санчес и президентът на Литва Гитанас Науседа са разговаряли с кореспонденти във военновъздушната база Шяуляй, която е хазаин на изтребители от разнообразни страни членки на НАТО, когато се е случил случаят.

На два испански изтребителя е било подредено да пресрещнат два съветски изтребителя Су-24, летящи над интернационалните води на Балтийско море.

" Това оправдава наличието на испански сили в Литва ", означи Санчес, когато конференцията беше обновена.

" Пресконференцията ни беше прекратена от същински случай ", добави Науседа.

Руските самолети излетяха от близкия съветски ексклав Калининград и им бяха изключени бордовите транспондери, съобщи пред AFP майор Андриус ​​Дилда, представител на литовския боен защитителен щаб.

Пилотите не показаха полетния проект и не поддържаха радиовръзка с районния център за надзор на придвижването, добави Дилда.

Подобни произшествия в района на Балтийско море се случват няколко пъти седмично.

НАТО пази Балтийско небе от 2004 година, когато някогашните ръководени от Съветския съюз Естония, Латвия и Литва се причислиха към отбранителния алианс, само че им липсваше въздушна мощност за наблюдаване на личното им въздушно пространство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР