Испанският милиардер Хайме Ботин, който се опита да изнесе незаконно

...
Испанският милиардер Хайме Ботин, който се опита да изнесе незаконно
Коментари Харесай

Осъдиха испански милиардер за незаконен износ на Пикасо

Испанският милиардер Хайме Ботин, който се опита да изнесе нелегално картина на Пикасо отвън страната, е наказан на 18 месеца затвор и санкциониран 52,4 милиона евро.

Творбата " Глава на млада жена " (1906) е била конфискувана от яхтата на богаташа (известна като " Адикс " ) край крайбрежията на Корсика, Франция, през 2015 година Според строгите закони за наследството на Испания са нужни разрешителни за експорт на предмети на възраст над 100 години, които може да бъдат класифицирани като " национални съкровища ".

Според Bloomberg прокурорите настояват, че Ботин, който е купил творбата през 1977 година, е изнесъл картината отвън Испания с вярата да я продаде на лондонска аукционна къща. Но милиардерът декларира, че е взел картината, с цел да я съобщи за предпазване в Швейцария.

Първоначално творбата трябваше да бъде продадено в аукционна къща " Кристис " в Лондон през февруари 2013 година, само че след това испанското министерство на културата забрани работата да бъде изнасяна в чужбина. Собствеността върху картината от този момент е трансферирана на страната.

" Таймс " написа, че богаташът се е срещнал с някогашния испански министър на културата Жозе Гуирао, с цел да предложи договорка, при която милиардерът ще получи по-малка присъда в подмяна на даряването на творбата на нацията. Ботин не даде коментар във връзка със слуховете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР