Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, успял

...
Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, успял
Коментари Харесай

25 септември 1513 г. – Балбоа достига Тихия океан

Испанският завоевател Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, съумял да види Тихия океан.

Изследовател, губернатор и авантюрист, той е въодушевен от откриването на Новия свят от Христофор Колумб и през 1500 година потегля на първото си странствуване като член на експедицията на Родриго де Бастидас.

През 1501 година експедицията пресича Карибите и доближава до крайбрежията на днешните Колумбия и Венецуела, след което плава край северните крайбрежия на Южна Америка. През 1508 година испанският крал Фердинанд II изпраща експедиция със задача да завоюва така наречен Terra Firme, ситуирана на територията на днешната Панама. През 1509 година в опит да избяга от своите кредитори Балбоа скрито се качва на транспортен съд, с цел да доближи до новите колонии в Централна Америка.

На идната година той основава първата непрекъсната испанска колония на континента и я назовава Санта Мария ла Антигуа дел Дариен, като става и неин шеф и последователно се трансформира в същински завоевател - води война с локалните племена, изследва планините в търсене на злато и плебеи, уголемява териториите си. От локалните за първи път чува за " другото море ", богато на злато.

През 1513 година стартира да набира искащи за нова експедиция, а на 1 септември поема през Панамския провлак отпред на 190 мъже. На 25 септември 1513 година преди обед Балбоа пръв съзира на хоризонта непознатия до тогава за европейците океан. Той назовава околната територия Сан Мигел, а откритото море - Южно, защото е пътувал на юг, с цел да го открие.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

1396 година — Султан Баязид I разгромява кръстоносната войска на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа.
1768 година — Руско-турска война (1768-1774): Султан Мустафа III афишира война на Русия.
1794 година — Oснован e град Одеса.
1869 година — В Браила (Румъния) е основано Българското книжовно сдружение (БКД), трансформирано по-късно в Българска академия на науките (БАН).
1918 година — Подписан е Берлински протокол сред представители на Царство България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя, с който Северна Добруджа се предава на Царство България.
1923 година — Започва Бойчиновският пердах при гара Бойчиновци, което е едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание в България.
1974 година — Група учени излизат със известието, че продължаващото потребление на аерозоли може да докара до формиране на дупка в озоновия пласт на атмосферата на Земята, повишаване на температурата на планетата и внезапен скок в раковите болести.
1990 година — България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.
1998 година — Бордът на шефовете на Международния валутен фонд утвърждава шестото 3-годишно съглашение с България, съгласно което на страната се планува да бъдат отпуснати 840 000 000 $.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР