Испанският кабинет одобри законопроект, който засилва законите на страната срещу

...
Испанският кабинет одобри законопроект, който засилва законите на страната срещу
Коментари Харесай

Испания затяга законите срещу изнасилването

Испанският кабинет утвърди законопроект, който ускорява законите на страната против изнасилванията, като изисква категорично единодушие за полови актове - ход, който от дълго време се изисква от жертви на принуждение и групи за отбрана на правата на дамите.

Предложеният закон " ясно показва, че мълчанието или пасивността не значат единодушие или че неналичието на опълчване не може да бъде опрощение да се работи срещу волята на другия човек ", съобщи представителят на държавното управление Мария Хесус Монтеро на конференция след съвещанието на кабинета.

Мярката идва след прословутото групово обезчестяване на 18-годишна жена през 2016 година от петима мъже на фестивал за надпреварване с бикове в Памплона в Северна Испания, което шокира страната. Мъжете, които се нарекоха „ вълчата глутница “, в началото бяха наказани единствено за полов тормоз, вместо за по-тежкото закононарушение, обвързвано със полово принуждение, което включва обезчестяване, защото съдът не откри доказателства, че са употребявали физическо принуждение.

Двама от мъжете са снимали нападението, по време на което дамата е безмълвна и пасивна - факт, който съдиите поясняват като единодушие. Решението акцентира, че съгласно съществуващия углавен кодекс на Испания изнасилването би трябвало да включва принуждение и заплашване и докара до шумни демонстрации в цялата страна с искане за промяна.

Наречен като закон „ Само „ да “ значи „ да “, законопроектът ще дефинира изнасилването като секс без ясно единодушие, отразявайки новаторското законодателство, което влезе в действие в Швеция през 2018 година Законопроектът също по този начин предлага санкции като затвор за полов тормоз на работното място и за първи път прави закононарушение половия тормоз на чужд на улицата. Той също по този начин квалифицира насилствения брак и осакатяването на гениталиите като закононарушения и стяга законите против сводничеството.

Законопроектът към момента би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, като гласуването се чака в камарата през септември.
 Затвор за някогашни полицейски началници в Башкирия за обезчестяване на колежка Затвор за някогашни полицейски началници в Башкирия за обезчестяване на колежка
Върховният съд на Башкирия осъди трима някогашни високопоставени служители на реда по делото за обезчестяване на тяхна колежка следовател, заяви BBC....

Социалистическият министър председател Педро Санчес оглавява държавно управление на малцинството, само че се чака той да събере задоволително поддръжка от по-малките районни партии, с цел да одобри законопроекта.

Испания се смята за пионер в битката против насилието над дами, откакто през 2004 година утвърди първия европейски закон, който особено окачествява като принуждение домашното принуждение. Този закон направи пола на жертвата утежнителен фактор в случаите на нахлуване.

Само към дузина европейски страни са трансформирали юридическото си определение за обезчестяване като секс без единодушие, съгласно Amnesty International. Те включват Белгия, Дания, Германия и Ирландия.

Източник: АФП
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР