Испанският автопроизводител СЕАТ може да премести от Каталуня не само

...
Испанският автопроизводител СЕАТ може да премести от Каталуня не само
Коментари Харесай

СЕАТ мести главния си завод при отцепване на Каталуня

Испанският автопроизводител СЕАТ може да реалокира от Каталуня освен централата си, само че и най-големия си цех, оповестиха източници от компанията, представени от в. " Ел Мундо ".

Това ще стане факт, в случай че едно вероятно ново държавно управление на сепаратиста Карлес Пучдемон реши още веднъж да провежда референдум за излизането на самостоятелната област от Испания. Отцепването ще значи автоматизирано и излизане от Европейски Съюз. Именно това е повода от СЕАТ да обмислят опцията да изнесат и централата, и завода в Марторел, на 30 километра от Барселона.

От " Фолксваген " - компанията собственк на СЕАТ, са дали още през октомври картбланш на испанците да реалокират централата, в случай че се усещат несигурни. В особено писмо изпълнителният шеф на испанския автопроизводител Лука де Мео декларира, че " политическата непоклатимост, юридическата сигурност и участието в Европейски Съюз са необратими за гарантирането на икономическа и работна резистентност на компанията и нейните филиали, както и за опазване на доверието на клиентите и акционерите ".

95 на 100 от продукцията на завода в Марторел се изнася в Испания и други страни от Европейски Съюз. Поставянето под подозрение на принадлежността на Каталуня освен към Испания, само че и към Европейски Съюз ще направи невероятно поддържането на централата и производството на територията на самостоятелната област. Ще бъдат наложени такива мита, които няма да разрешат на СЕАТ да продава коли на конкурентни цени в Европа.

Испанският автомобилен гигант има 14 500 чиновници. Повечето от тях са в Каталуня. Освен това компанията основава и свързани с активността й непреки работни места в цяла Испания.

Ако основният цех на СЕАТ бъде затворен, това ще бъде най-показателният образец за това, което ще се случи в една Каталуня, желаеща да се откъсне от Европейски Съюз, отбелязва " Ел Мундо ".

До този миг самостоятелната област са напуснали над 2770 компании. Такива са данните от Търговския указател до края на предходната работна седмица.

Но даже да резервира завода си в Марторел, СЕАТ ще има през идните години проблеми с вложенията от страна на " Фолксваген ". Засега обаче нещата вървят добре. Те ще се подобрят още повече, в случай че основният цех стартира да създава новия модел " Леон ".

При всички положения доста неща ще се изяснят на 21 декември. Тогава в Каталуня ще се състоят предварителни районни избори. Надеждата на вложителите е след вота в Народното събрание в Барселона да не доминират сепаратистите. В предходния парламент, разхлабен от централната власт в Мадрид, те имаха безусловно болшинство и оповестиха самостоятелност. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР