Испанските власти планират да прехвърлят в Украйна като част от

...
Испанските власти планират да прехвърлят в Украйна като част от
Коментари Харесай

Испания планира да достави на Украйна от четири до шест танка Leopard

Испанските управляващи възнамеряват да трансферират в Украйна като част от първата доставка от четири до шест ремонтирани танка Leopard 2A4. Това заяви вестник, базирайки се на държавни източници.

Отбелязва се, че окончателната цифра ще зависи от положението на 53 бойни машини, съхранявани към 10 години в Сарагоса. Сега испанското министерство на защитата води договаряния за незабавно възобновяване на танковете. Изданието прецизира, че до момента в който Германия разгласи прехвърлянето на 14 коли " като първа стъпка ", Канада - четири.

Вестникът написа, че цената на ремонта на испанските танкове Leopard може да надвиши половин милион евро за численост. Очакваният период за възобновяване на танковете - два месеца и половина - съответствува с продължителността на курса, създаден от армията на кралството за образование на украински танкисти. Той ще се организира в Националния център за образование в Сарагоса.

Както прецизира изданието, Министерството на защитата може да достави на Киев и комплект аварийни елементи за Leopard. Доставката на муниции - 120-милиметрови снаряди - е по-трудна за осъществяване, защото Испания не ги създава, вследствие на което ще би трябвало да се прибегне до запасите на армията на кралството.

По-рано министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес съобщи, че Мадрид може да изпрати танкове в Киев напролет, само че точният брой на бойните машини към момента не е конкретизиран. На 17 януари испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че държавното управление на страната не преглежда опцията за прекачване на тези военни машини в Киев. Още на идващия ден министърът сподели, че съответното решение е трябвало да бъде взето взаимно със съдружниците на кралството.

През лятото на 2022 година в испанската преса се появи информация, че държавното управление на страната изследва въпроса за вероятно прекачване на 10 танка Leopard на Украйна. През август обаче испанските управляващи обявиха, че колите са в неприятно положение, тъй че към момента не могат да бъдат трансферирани в Киев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР