Испански учени установиха, че порция ядки дневно може да намали

...
Испански учени установиха, че порция ядки дневно може да намали
Коментари Харесай

Ядките наистина са суперхрана

Испански учени откриха, че порция ядки на ден може да понижи риска от меланхолия , заяви уеб сайтът Хелт.

Специалистите са употребявали данни за 13 504 души от английската Биобанка , с цел да проучват връзката сред потреблението на ядки и депресията . В началото на изследването всеки участник е бил без меланхолия . Учените са анализирали дали участниците са развили болестта и дали са яли ядки (и в случай че са яли, какво количество).

Те са стигнали до заключението, че по-високият банкет на дървесни ядки е обвързван с по-нисък риск от меланхолия.
 ядки iStock/Getty Images


Ядките
са източник на доста хранителни субстанции . Известно е, че могат да предотвратят някои хронични заболявания, защищават от оксидативен стрес и инфектиране, усъвършенстват общото положение. Малко са храните, които са толкоз потребни. Някои от тези хранителни аспекти могат да подобрят психологичното здраве.

" Основните съставни елементи на ядките, като диетични фибри , омега-3 мастни киселини, феноли, полифеноли и витамин Е, имат огромен набор от противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за отбрана от меланхолия ", споделя Бруно Бисосеро Перони от Центъра за здравни и обществени проучвания към Университета Кастилия-Ла Манча в Испания, който е началник на проучването.

Тъй като нарасналото инфектиране може да повлияе на развиването на меланхолия , е разумно ядките да се отразяват на психологичното здраве. И не е належащо огромно количество.

Учените откриха, че хората, които са консумирали 30 грама ядки всеки ден (около една шепа) 5,3 години, са имали 17% по-нисък риск от меланхолия.
 ядки орехи бадеми / iStock/Getty Images

Защитната връзка сред потреблението на ядки и честотата на депресията е следена отвън други рискови фактори, като затлъстяване, тютюнопушене, незадоволителна физическа интензивност и някои медицински положения.

Хората, които с изключение на потреблението на ядки са практикували и здравословен метод на живот, са имали още по-големи изгоди.

Въпреки резултатите от проучването, откривателите предизвестяват , че яденето на ядки не подсигурява избягването на меланхолия. Такава връзка може да бъде направена, само че са нужни широкомащабни клинични тествания, с цел да бъде разбрано по-добре по какъв начин потреблението на ядки се отразява директно върху риска от меланхолия, изключително при хора с деен метод на живот и при разлики в здравословното положение.
 ядки ThinkStock/Getty Images
При опасения за меланхолия е добре да бъде потърсена професионална помощ, а не човек да си мисли, че ядки ще му оказват помощ.

Това обаче не омаловажава изгодата от ядките в ежедневното меню . Те могат да оказват помощ за управление на тежестта, за сърдечно и когнитивно здраве, за подсилване на храносмилателната система, за управление на кръвната захар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР