Испански специалисти първи в света създадоха квантова версия на изкуствен

...
Испански специалисти първи в света създадоха квантова версия на изкуствен
Коментари Харесай

Създадена е квантова версия на живота

Испански експерти първи в света сътвориха квантова версия на неестествен живот и показаха първите образци за квантова еволюция, даващи опция на физиците да схванат, по какъв метод поражда сложността в квантовия свят и да отговорят на някои въпроси по отношение на възникването на органичния живот.
Информатиците от дълго време се занимават с изкуствени форми на живот, състоящи се от компютърен код. В цифровата симулация на живота всичко се случва сходно на органичния свят. Най-устойчивият и пригоден към околната среда код оставя огромно “потомство” във тип на вторични кодове, а неприспособеният умира. С други думи, кодът еволюционира. С помощта на тези симулации се учат другите аспекти на еволюцията и кардиналното пораждане на сложността. Това е типичен развой, протичащ с елементарни нютоновски стъпки.

Но в действителния свят съществува квантовата механика и нейните странни явления. Пред учените породи въпросът, каква е ролята на квантовата механика в еволюцията и възникването на живота. За да се отговори на този въпрос, стартира основаването на изкуствени квантови форми на живота.

Унаи Алварес-Родригес и неговите сътрудници споделиха следната концепция: квантовият живот условно е разграничен на две елементи – генотип и фенотип. Както при въглеродния живот, квантовият генотип се състои от квантова информация, която разказва генетичния код на индивида. Генотипът е част от квантовата единица на живота, която се предава от едно потомство на друго. Фенотипът е проявата на генотипа, която взаимодейства с действителния свят – това е “тялото” на индивида.

Всяка единица квантов живот се състои от два кубита – един за генотипа и един за фенотипа. “Целта на нашето проучване е пресъздаването на присъщите особености на дарвиновата еволюция, приспособена към квантовите положения и алгоритми” – подчертаха учените.

Първата стъпка в този революционен модел е размножаването. На квантово равнище това е решено посредством квантовата усложненост. В елементарната еволюция има два разновидността: посредством полова рекомбинация, когато се съчетават генотипите на два индивида, или посредством разновидност, когато се реализират инцидентни промени в генотипа. Алварес-Родригес е избрал втория път, въвеждайки ротация на квантовите положения във тип на инцидентни промени при предаването на квантовата информация.

Тази доктрина бе тествана благодарение на 5-кубитовия квантов компютър IBM QX. Резултатите съответстваха с теорията.

Развитието на квантовите компютри ще даде опция за усложняване на модела и основаването на по-сложни форми на симулация на “квантов живот”. Алварес-Родригес смята, че неговият опит ще стане значим инструмент в проучването на комплицирания квантов свят.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР