Испански съдилища смятат, че Ахмед Самсам е воювал за терористичната

...
Испански съдилища смятат, че Ахмед Самсам е воювал за терористичната
Коментари Харесай

Скандал в Дания: Службите мълчат за шпионин, внедрен сред ислямистите в Сирия

Испански съдилища считат, че Ахмед Самсам е воювал за терористичната организация " Ислямска страна ", само че от затворническата килия той упорства, че е работел под прикритие за датските спецслужи, които са го изоставили, пишат Агенция Франс Прес и БНР.

Аферата е все по-срамна за датските разследващи организации, а държавното управление на няколко пъти отхвърля апели за следствие.

Самсам декларира, че е работел за датската работа за сигурност и разузнаване PET, както и за военното разузнаване FE в Сирия през 2013 и 2014 година, шпионирайки задгранични джихадисти.

Няколко следствия на датски медии поддържат изказванията му, в това число и че 34-годишният датчанин от сирийски генезис в никакъв случай не се е присъединявал към " Ислямска страна ".

Но двете разследващи служби отхвърлят да кажат, дали той фактически е работел за тях.

Самсам, който има съществено престъпно досие, пътувал до Сирия през 2012 година по лично предпочитание, с цел да води война с режима.

След завръщането си е разследван от управляващите в Дания, които не са му повдигали никакви обвинявания.

След това е изпратен на няколко пъти до военната зона с пари и екипировка от двете служби, съгласно датските медии DR и Berlingske.

Те базират публикациите си на анонимни очевидци и на парични прехвърляния до Самсам.

През 2017 година Самсам е застрашен от бандити в Копенхаген поради неща, които не са свързани с пътуванията му до Сирия, и той е заставен да бяга в Испания.

Там е задържан от испанската полиция, която сюрпризирана открива негови фотоси във Facebook с флага на " Ислямска страна ".

На идната година той е наказан на 8 година затвор за участие в терористичната формация.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР