Испански съд днес постанови, че политиката на нискотарифна авиокомпания Райънер

...
Испански съд днес постанови, че политиката на нискотарифна авиокомпания Райънер
Коментари Харесай

Испания забрани на "Райънер" да таксува пътниците за ръчния им багаж

Испански съд през днешния ден постанови, че политиката на нискотарифна самолетна компания " Райънер " (Ryanair) да таксува спомагателния ръчен багаж е непозволена и не може да се ползва в Испания, съобщи организация " Ройтерс ".

Авиокомпанията предходната година реши, че множеството хора заплащат спомагателна такса за внасянето на повече от един багаж в салона на самолета. Според новите правила пасажерите имат право да носят гратис единствено " дребна чанта за персонални потребности ", която да се слага под предната седалка.

Пътничка, пътувала от Мадрид за Барселона, се обърнала към съда, откакто личният състав на самолетната компания я принудил да заплати 20 евро за 10-килограмов багаж, който тя взела в салона. Съдът разпореди на " Райънер " да й върне 20 евро плюс лихвите, само че отхвърли настояването й за отплата от 10 евро поради породените й неудобства.

Съдията реши, че ръчният багаж би могъл да се носи елементарно в салона, като се базира на испанска наредба, която позволява на пасажерите да взимат ръчния си багаж в самолета без спомагателни такси. Освен това дефинира таксата като непозволена и я разгласи за невалидна в Испания.

Искането за отплата е отхвърлено, защото несъмнено пътничката е наранена от яд и изтощение, по тази причина че е трябвало да заплати спомагателни непредвидени разноски, само че дискомфортът й не е достигнал ниво, което да оправдае компенсацията, се показва в претекстовете за решението на съда.

Решението му не може да бъде обжалвано.

" Това решение няма да засегне багажната политика на " Райънер ", разясниха от компанията пред организация " Ройтерс ". Според самолетната компания решението е " изолиран случай, в който неправилно се пояснява комерсиалната ѝ независимост да дефинира размера на кабинния багаж ".

Миналата година Италия също забрани на " Райънер " и " Уизеър " таксуването на ръчния багаж. Според италианския регулатор тази спомагателна такса би трябвало да бъде включена в общоприетата цена, тъй като налагането й по-късно е подправено показване на действителната цена на билета и не разрешава да се направи действително съпоставяне с цените на останалите компании, заради което клиентите биват лъгани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР