Испански двоен агент е предал отровения във Великобритания руски двоен

...
Испански двоен агент е предал отровения във Великобритания руски двоен
Коментари Харесай

Испанец е разкрил на Русия какво прави отровения Сергей Скрипал

Испански двоен сътрудник е предал отровения във Англия съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал, оповестява The Times.
Според обявата името на испанеца е оберто Флорес Гарсия. Гарсия е научил за Скрипал, защото руснакът предавал информация и за испанското разузнаване, до момента в който работил в Испания. Испанският сътрудник предал съветския разузнавач през съветското посолство в Мадрид.
Флорес, който е работил за Центърът за национално разузнаване (ЦНР), испанската разследваща работа, е дал секретната информация, с която е разполагал, на Пьотр Яковлевич Мелников, работил в посолството сред 2000 и 2003 година, се схваща от публична документи, написа Агенция " Фокус ".
В хода на правосъдно дело против Флорес през 2010 година, съдът е получил информация, че през 2001 година той е написал писмо до Мелников, в което се показва като чиновник на испанското разузнаване. В наличието се споделя, че двойният сътрудник е подготвен " да си сътрудничи " с Русия, като разкрие " кой кой е в ЦНР ", в подмяна на 200 хиляди $. Документите, които е продал, са съдържали местонахождението на сътрудниците на ЦНР, които по това време са работели в чужбина и самоличността на хората от непознатите държавни управления, с които те са си сътрудничили. Имената на държавните управления не са разкрити по време на делото. Има обаче данни, че поради информацията, която Флорес е предал на Русия, седем сътрудници на испанското разузнаване са били убити в Ирак през 2003 година.
След разкритията, испанският двоен сътрудник получава присъда от 12 години отнемане от независимост. Защитата на Флорес пледира, че доказателствата по случая са сложени в дома му преди обиска, който довежда до ареста му през 2007 година.
Скрипал е вербуван от МИ – 6, до момента в който се намира на работа в Мадрид като офицер от военното разузнаване на Русия ГРУ в средата на 90-те. Той получава кодовото име “Forthwith”. Източници на Times, близки до съветското разузнаване, са обяснили, че той се сприятелява с сътрудник под прикритие на английското разузнаване, който му предлага взаимен бизнес, обвързван с импорт на испански виновност в Русия. По-късно Скрипал предава информация за стотици сътрудници на ГРУ в подмяна на заплата от 3 хиляди $ месечно плюс бонуси в брой.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР