Испанската центристка партия Сиудаданос“ (Гражданите“), която подкрепя премиера Мариано Рахой

...
Испанската центристка партия Сиудаданос“ (Гражданите“), която подкрепя премиера Мариано Рахой
Коментари Харесай

Партия, подкрепяща премиера Рахой, поиска предсрочен вот в Испания

Испанската центристка партия „ Сиудаданос “ („ Гражданите “), която поддържа премиера Мариано Рахой в Народното събрание, изиска през днешния ден предварителни избори, откакто неговата консервативна Народна партия бе наказана в огромен развой за корупция, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Сиудаданос “ обаче е срещу вота на съмнение против държавното управление, импортиран от опозиционната Социалистическа партия.

„ Корупцията ликвидира този парламент. Решението е подсилване на Испания посредством вслушване в гласа на испанците…, с цел да имаме актуализирано държавно управление “, сподели, съобщи генералният секретар на партията Хосе Мануел Вилегас. Според него импортираният избор на съмнение „ не е наш избор “. „ Ще се противопоставим при вота и желаеме да бъде дадена думата на испанците и да се насрочат избори “, сподели той.

За сполучлив избор на съмнение е нужна поддръжката на 50% плюс един от депутатите - т.е. 176, което е сложна задача за разединените опозиционни партии в Народното събрание.

Това значи против държавното управление на Рахой да гласоподават депутатите на „ Сиудаданос “ или няколко дребни районни партии, в това число сепаратистки партии от Каталуния и крайнолявата „ Подемос “, която към този момент прикани за избор на съмнение.

Последни изследвания сочат, че „ Сиудаданос “ печели гласоподаватели от партията на Рахой и социалистите, с помощта на твърдата си позиция против стремежите в Каталуния за самостоятелност.

Според анализатори тя няма причина да поддържа избор на съмнение, който би довел на власт левичарско държавно управление.

Испанският съд разгласи в четвъртък присъди по огромна корупционна скица, в която Националната партия е получавала подкупи в интервала 1999–2005 година в подмяна на преференциални обществени покупко-продажби в разнообразни райони, в това число Мадрид.

29 души получиха на общо над 350 години затвор за корупция, злоупотреби и пране на пари в така наречен дело Гуртел - по кодовото име на полицейското следствие.

Народната партия не е била на съд за непосредствено присъединяване в схемата, само че е отговорна за облагодетелстване от нелегално добитите средства, като съдът постанови да върне 245 000 евро. Бившият ковчежник на партията Луис Барсенас получи 33 годни затвор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР